Tronul de cleștar, de Sarah J. Mass | Recenzie

tronul-de-clestar_recenzie

Deci această carte este extraordinară. Apărută în limba română în anul 2013, mereu am fost atrasă de eroina principală de pe copertă. Nu îmi dau seama de ce a durat atât de mult până să mă apucsă o citesc.

Ce este Erilea?

Erilea este un continent din universul conturat în roman. Cândva o lume magică, unde forțele binelui, creaturi mitologice, zâne și oameni trăiau în armonie, Erilea ajunge să fie stăpânită de barbarul tată al lui Dorian Havilliard. Acesta conduce cu mână de fier noi și noi cuceriri, având mereu grijă să spintece toți rebelii care dau dovadă de nesupunere.

Imagini pentru lilian throne of glass

De nesupunere a dat dovadă și Celaena Sardothien, cel mai temut asasin din Erilea. Capturată de către oamenii regelui, aceasta sfârșește în ocnele din Endovier, recunoscute fiind pentru faptul că nimeni nu reușește să supraviețuiască acolo mai mult de câteva luni. Dorian pornește într-o calătorie spre ocne,

pentru a o obliga pe Celaena să participe drept campion al său într-o luptă pe viață și pe moarte alături de alți răufăcători aleși de sponsori de pe toate colțurile continentului.

Momită cu promisiunea libertății, Celaena acceptă.

Ce mi-a plăcut la Tronul de cleștar?

Faptul că nicioadată nu știi la ce să te aștepți. Totul pare că începe să urmeze un curs normal, când deodată apare un cadavru sfârtecat de cine știe ce animal care alarmeazăImagini pentru chaol westfall întreaga curte.

Celaena, în ciuda vârstei sale, este un asasin foarte talentat și extrem de isteț. Anticipeaza mereu mișcările celor din jurul său. Iubește să citească. Are limba iute și dă replici foarte istețe. Îl puncte la punct pe prințul Dorian, dar și pe comandantul gărzilor, Chaol Westfall.

Între Chaol, Dorian și Celaena pare a se lega un triunghi amoros. Zic pare, deoarece nu mi s-a părut deloc clișeic. Și-n plus te învăluie: când zici că în sfârșit pare că nutresc sentimente, când îți dai seama că sunt doar prieteni. Când ai speranța că rămâne cu unul, când se apropie mai mult de celălalt.

În ciuda triunghiului amoros, Celaena nu își bate joc de niciunul. Nu e genul Imagini pentru dorian havilliardpersonajului idiot care să se îndragostească de 3 deodată și să îi momească pe toți în mrejele ei. Celaena pur și simplu este ea și atât. Am apreciat enorm asta.

Magie și rune magine și curaj și crime și mister și comploturi la curtea regală, invidii și căsătorii aranjate, fantome și spirite, demoni și portaluri spre altă lume. Cartea asta pare să le aibă pe toate, fără a părea însă că e prea încarcată sau că ceva a fost băgat de mântuială. Nu, totul se încheagă foarte armonios, povestea fiind bine pusă la punct.

modul cum sunt descrise bătăile din timpul testelor pe care trebuie să le treacă Celaena.

baieții sunt frumoși (vedeți în drepta).

Ce nu mi-a plăcut?

lașitatea anumitor personaje. Mi-ar fi plăcut să fie mult mai curajoase și să dea dovadă de mai multă tărie de caracter;

Regele din Erilea este un tiran. Ajungi să-l urăști la sfârșitul primului volum și să te rogi ca în al doilea să i se întâmple naibii ceva, ținând cont că în primul abia reușești să îi distingi potențialul malefic.

Perrington este și el bun de bătut și de tras în țeapă într-o piață publică.

Vă recomand cartea tuturor. Trebuie să citiți. Vă oblig să o citiți! Adică o carte atât de captivantă nu am mai citit de ceva vreme. Nici Înainte să te cunosc nu s-a ridicat la nivelul ei. Povestea este prea bine scrisă, prea bine pusă la punct. Cu multe detalii, personaje și intrigi, menite să te facă să dai paginile fără să observi cum trece timpul.

Nota: +5/5 ★★★★★

Eu am citit cartea în engleză și am apreciat foarte mult scriitura lui Maas. În română am înțelesc că traducerea nu ar fi chiar atât de strălucită, dar eu zic să îi dați totuși o șansă.

pret_libris pret_elefant

Alina Talabă

2 gânduri despre “Tronul de cleștar, de Sarah J. Mass | Recenzie

Lasă un gând bun :3