Alchimistul, de Paulo Coelho | Recenzie

Alchimistul, extraordinarul roman al lui Paulo Coelho, a inspirat milioane de cititori din întreaga lume. Cartea, uluitoare prin simplitatea şi înţelepciunea ei, este povestea păstorului andaluz pe nume Santiago care îşi părăseşte casa din Spania, aventurându-se în deşertul egiptean pentru a găsi o comoară îngropată în Piramide. Nimeni nu ştie care este comoara sau dacă Santiago va avea puterea să depăşească obstacolele întânite în frumul prin deşert. Dar ceea ce începe ca o călătorie în căutarea bunurile lumeşti se transformă treptat în descoperirea comorii ascunse înlăuntrul său.
De la apariție, Alchimistul a fost tradus în 80 de limbi, a stabilit recorduri absolute de vânzări și a schimbat nenumărate vieți. Plină de culoare, evocare și profund umană, povestea lui Santiago este o mărturisire etern valabilă despre cum ne putem schimba urmându-ne visele și despre cât este de important să ne ascultăm inima.

Mă aşteptăm să citesc cu  totul alceva când m-am apucat de această carte. Nu ştiu exact ce, dar cu siguranţă credeam că voi citi o carte despre un alchimist, ci nu o carte despre un păstor. Păstorii sunt atât de plictisitori, nu? Stau toată ziua cu oile pe câmp, oile fiind ele însele nişte animale plictisitoare. Ei bine, Coelho ne dovedeşte prin prisma acestei cărţi că ne înselăm amarnic. Această carte ne arată că putem învăţa taine fundamentale ale vieţii ascultând povestea unui cioban, Santiago, care visează de două ori că are de descoperit o comoară. Aceasta este aşa zisa sa Legendă Personală.

paulo_coelho_alchimistul1

Din acest paragraf, putem deduce faptul că Legenda Personală şi calea spre împlinirea acesteia s-ar traduce mai simplu, în lumea reală, prin drumul parcurs spre împlinirea propriilor vise. Cu toţii am avut vise măreţe când eram mici, dar ne-am pierdut pe parcurs încrederea în faptul că le putem realiza. Această carte are tocmai rolul de a ne zgâlţâi puţin şi de a ne dovedi că orice e posibil, atâta timp cât credem în forţele proprii.

De asemenea, cartea ne învaţă să credem în Semnele oferite de Univers, Dumnezeu. Ni se spune că aceste semne sunt mereu în jurul nostru, doar că noi suntem prea orbi pentru a le descifra. Suntem prea obişnuiţi şi plictisiţi cu lumea în care trăim, pentru a mai da atenţie lucrurilor din preajma noastră.
Dar, de departe cea mai importantă lecţie din această carte este cea de a ne asculta mereu inima.
paulo_coelho_alchimistul2

Alchimistul este o carte care trebuie citită! E, aşa cum a spus o cititoare de pe pagină, asemeni unui vis. Eu aş spune mai degrabă asemeni unui basm. Un basm pe care îl auzi atunci când stai în preajma unui foc, într-o tabără de dezvoltare personală. Da, cred că aceasta este descrierea cea mai bună! Chiar dacă carte nu ne învaţă cum să transformăm plumbul în aur, ne dovedeşte printr-o mică povestioară adevărata putere pierdută a omului. Puterea divină ce zace în el, dar de care nu mai este conştient că o stăpâneşte.

Cartea primeşte din partea mea nota 4/5, deoarece m-aş fi aşteptat, după titlu, să citesc o poveste în care să se pună mai mult accentul pe Alchimist. Cu siguranţă are însă multe să ne înveţe, iar principalul este faptul că alchimia de a trăi stă în mâinile noastre şi că putem oricând să atingem scopul propus, cât timp suntem răzbătători şi nu ne lăsăm bătuţi.
pret_libris pret_okian_eng pret_elefant
Voi aţi citit această carte? 
V-a plăcut?
 
 
Ne citim:)
Alina Talabă

 

 

10 gânduri despre “Alchimistul, de Paulo Coelho | Recenzie

  1. Imi pare rau ca nu am comentat mai devreme, mereu ma luam cu altceva, dar o fac acum.
    Am citit multe recenzii ale acestei carti, unele foarte bune, altele destul de okay, dar nu extravagante. Tu te incadrezi, bineinteles in cele foarte bune. Imi place cum scrii si chiar mi-ai starnit interesul de a o citi.
    Pupici !

    Apreciază

  2. Mi-a plăcut cartea asta extrem de mult. Când am împrumutat-o de la bibliotecă mă aşteptam la ceva literatură filozifică extrem de complicată dar s-a dovedit a fi o poveste simplă, însă cu aceiaşi încărcătură. Cred că marele plus a lui Coelho este că ştie să-şi spună poveştile folosind un limbaj accesibil şi întâmplări pe care le poate înţelege oricine. aşa mesajul lui ajunge la toate categoriile sociale şi de aici vine şi succesul pe care îl are.

    Apreciază

    • Știu ce spui. Eu încă aștept să pun mâna pe cât mai multe cărți scrise de Coelho ca să le fac recenzia. Sunt superbe și din această cauză el chiar își merită locul în topul preferaților mei.

      Apreciază

  3. Este superbă cartea. Abia aștept să mai citesc cărți scrise de Coelho, are un stil aparte, iar în momentul în care termini o carte scrisă de el, meditezi asupra unor aspecte ale vieții. Cel puțin mie așa mi se întâmplă. Felicitări pentru recenzie!

    Apreciază

  4. […] Am dat la schimb Octopussy, de Cristina Boncea. Recenzia o puteți găsi aici. Cred că am renunțat la ea tocmai pentru că nu m-a impresionat prea mult în sensul bun al cuvântului și am considerat că nu este o carte care merită să ocupe mult timp un loc la mine în bibliotecă. Am mai oferit Alchimistul, de Paulo Coelho, nu pentru că ar fi o carte proastă, ci pentru că este menită să deschidă mintea cititorilor și să ofere o altă perspectivă asupra cursului vieții. Cu mie și-a făcut magia, dezvăluindu-mi secretele bine ferecate între cele două coperți, de ce să nu ajungă a fi cunoscute și de către altcineva? Recenzia o găsiți de asemenea aici. […]

    Apreciază

Lasă un gând bun :3