Personajul săptămânii I – Sherlock Holmes

Pentru început țin să vă anunț că de azi încolo ar trebui să găsiți săptămânal, aici pe blog, rubrica personajul săptămânii. Cu timpul îmi propun să aleg acest personaj, în baza unui poll în funcție de voturile voastre. Cum însă ideea mi-a venit din senin și nu am avut timp să mă organizez neapărat în acest sens, astăzi și probabil și în săptămânile următoare, voi alege eu personajul.

Cine a fost Sherlock Holmes?

Sherlock Holmes este poate cel mai cunoscut și îndrăgit detectiv al publicului larg.

Holmes este personajul ficțional care ocupă și nu ocupă primul loc în ceea ce privește aparițiile cinematografice. Conform IMDb, Sherlock Holmes a prins viață într-un număr de 226 de ecranizări, fiind depăsit doar de un alt personaj ficțional, Dracula, ce deține un record de 239 de apariții. Cum cel din urmă este jumătate mort, jumătate viu, putem considera faptul că Sherlock Holmes este personajul uman cel mai ecranizat al tuturor timpurilor.

800px-memoirs_of_sherlock_holmes_1894_burt_-_illustration_3

Inițial, Sherlock ar fi trebuit să fie botezat Sherrinford.Personajul ia viață în anul 1887, odată cu tipărirea nuvelei Studiu în roșu apărută în Beethon’s Christmas Annual. Conan Doyle scrie 4 romane și 56 de povestiri sau nuvele prin care dă viață creației sale.

Sherlock Holmes s-a născut la 6 ianuarie 1854. A început să descopere faptul că are talent în a dezlega enigme încă de pe băncile școlii. Totuși, nu s-a gândit niciodată cu adevărat la meseria de detectiv până nu a fost invitat acasă la un coleg de școala. Tatăl acesta descoperă capacitățile dezvoltate de deducere ale tânărului musafir și îi sugerează să facă ceva cu acest talent extraordinar. La scurt timp bătrânul moare subit, iar Holmes este chemat de către colegul său în ajutor, sperând că acesta va putea dezlega o parte a misterului prin aptitudinile sale. Acesta este probabil primul caz preluat și elucidat de Holmes.

800px-statue_of_sherlock_holmes_in_edinburgh
Statuia lui Holmes din orasul natal al lui Doyle

Holmes a lucrat ca detectiv timp de 23 ani, iar 17 ani dintre aceștia l-a avut alături de sine pe Dr. Watson. Watson este medic și bibliograful lui Holmes, povestind aproape toate scrierile care descriu aventurile prietenului său. Doar 2 dintre acestea sunt povestite chiar de către Holmes. Chiar dacă i-a fost atâția ani alături, Watson nu încetează să fie uimit de metodele pe care le folosește Holmes în descoperirea vinovaților. Personajul pare că se reinventează mereu, aplicând noi și noi tertipuri în prinderea făptașilor. Metodele sale sunt atât de extravagante uneori, încât chiar autoritățile locale ajung de câteva ori în a crede că Holmes are nevoie de o pauza pentru a nu cădea de tot în prăpastia nebuniei.

Nevoia de a rezolva misterele într-un timp cât mai scurt îl conduce pe Holmes adesea la perioade de înfometare. Foarte stăpân pe sine și încrezător în abilitățile sale de a rezolva orice mister, Holmes nu dorește să obțină faimă pentru asta. Lasă adesea autoritățile locale să își asume meritele pentru rezolvarea misterelor. În lipsa unor cazuri care să îi dea serios de muncă, Holmes poate fi observat căzând în tentația de a folosi droguri care deși în zilele noastre nu mai sunt legale, în timpul în care personajul își desfășura activitatea acestea nu erau în afara legii.

young-dr-conan-doyle-1
Conan Doyle

Dacă până acum nu v-am surprins, ei bine aflați că Holmes știa chiar și arte martiale, box, să călărească, să își folosească bastonul pe post de armă la nevoie, ba chiar să mânuiască și o sabie.

În povestirea ”Ultima problema”,Conan Doyle încearcă să îl omoare pe Sherlock Holmes în plină glorie, detectivul căzând într-o prăpastie în Elveția. Doyle nu și-a putut atinge însă obiectivul, deoarece la presiunile exercitate de cititorii săi se vede nevoit să îl ”reînvie” pe îndrăgitul detectiv prin intermediul povestirii ”Casa pustie”. Se credă că însăși regina Angliei ar fi insistat ca detectivul să revină din morți și să continue elucidarea misterelor.

Voi încheia aici acest articol, însă dacă doriți să aflați mai multe despre renumitul detectiv vă sugerez să consultați următoarele surse: 1, 2, 3, 4.

Alina Talabă

4 gânduri despre “Personajul săptămânii I – Sherlock Holmes

  1. Interesanta idee. Si chiar nu stiam chestia cu ecranizarea despre Sherlock. Sper ca nu o sa te superi daca o sa preiau ideea doar ca la o scara mai denaturata, si anume personajul lunii. Mi se pare o idee super si voi si preciza de unde am preluat ideea pe blogul meu. 🙂

    Apreciază

Lasă un gând bun :3