Când înflorește liliacul – Martha Hall Kelly | Recenzie

Editură: Litera, blue Moon

Autor: Martha Hall Kelly

Nr. pagini: 506

An apariție: 2016

Timpul s-a șters. Era morfină? Cineva m-a împins pe targă într-o încăpere cu o lampă rotundă atârnată de tavan și mi-a acoperit fața cu un prosop. Am simțit o injecție intravenoasă și o femeie mi-a spus să număr înapoi. Am numărat în poloneză, ea a numărat în germană și am început să mă cufund în somn.

Hello dragilor! Alina la butoane. Mă aștept ca mulți dintre voi nici să nu mă mai țineți minte, ținând cont că nu am mai mai scris o recenzie de un an. Însă pentru 2021 mi-am propus să revin la blog și să scriu noi postări, nu de alta, dar să nu o las pe Ioana singură.

Ce spun ei?

Newyorkeza Caroline Ferriday este ocupată până peste cap cu postul de la consulatul francez si cu o nouă iubire la orizont. Dar lumea ei se schimbă dramatic atunci când armata lui Hitler invadează Polonia în septembrie 1939 vizând cucerirea Franței.

Peste ocean, Kasia Kuzmerick, o adolescentă poloneză, simte cum viața lipsită de griji pe care o duce e pe cale să se sfârșească pe măsură ce e tot mai ocupată cu rolul ei de curier pentru mișcarea de rezistență. Într-o atmosferă tensionată de supraveghere și suspiciune, un pas greșit poate avea consecințe grave.

Pentru tânăra și ambițioasa doctoriță germană Herta Oberheuser, un anunț de angajare ca medic guvernamental pare biletul de evadare într-o viață pustie și șansa nesperată de a-și practica profesia. Însă ea se trezește prinsă într-o capcană pe un tărâm plin de secrete și dominat de bărbați.

Destinele acestor trei femei se intersectează după ce Kasia este trimisă la Ravensbruck, faimosul lagăr de concentrare nazist pentru femei. Vor reuși Caroline și Kasia să le facă dreptate acelora pe care istoria i-a uitat?

Părerea mea

Istoria chiar a uitat-o pe Caroline Ferriday.

Când înflorește liliacul este scrisă din perspectiva acestor trei figuri feminine: Caroline, Kasia și Herta.

Caroline este un personaj inspirat din realitate, adevărata Caroline Ferriday trăind între anii 1902 – 1990. Pornind de la acțiunile de caritate și actele filantropice întreprinse de aceasta pentru ajutorarea Iepurilor de la Ravensbruck, autoarea Martha Hall Kelly se hotărăște să scrie această carte.

Dacă era să murim înainte să fie eliberat lagărul, cel puțin toată lumea avea sa știe ce se întâmpla, iar nemții aveau să fie pedepsiți pentru ceea ce făcuseră.

Kasia este un personaj fictiv, menit să reprezinte impactul atrocităților suferite de victimele din lagăr. Mai exact, în cadrul acestuia s-au făcut o serie de experimente pe deținute, iar cei care au comis aceste orori nu au fost cu adevărat trași niciodată la răspundere.

În cercetările autoarei despre Iepurii de la Ravensbruck (acest nume a fost dat deținutelor cărora li s-au făcut operații la picioare deoarece se deplasau țopăind prin lagăr) un nume de medic feminin a fost tot mai prezent și anume Herta Oberheuser. Iată că si acest personaj negativ (așa îl consider eu) a fost inspirat tot din realitate, fiind după părerea mea în completă antiteză cu cel reprezentat de Caroline.

Inițial nu i-am acordat acestei cărți prea mult credit, pentru că aveam senzația că va fi încă o poveste din perioada celui de al Doilea Război Mondial. Am fost însăși foarte rapid captivată pentru că se simte că autoarea s-a documentat foarte bine despre toate detaliile pe care le-a pus în carte. Citind-o devii un observator a trei lumi cum nu se putea mai diferite: America, veșnic plină de bogăție și oarecum superficială, Germania, mândră și pregătită să riște totul pentru a-și demonstra supremația și Polonia, o țară aflată la mijloc, în care oamenii duceau o viață liniștită, nu foarte abundentă, dar fericită înainte de izbucnirea conflagrației.

Mândru este un cuvând mult prea des folosit, dar așa m-am simțit în acea zi, mândră, ascultând corul care înălța muzică spre cer.

Mărturisesc că mi-au dat lacrimile la anumite pasaje și am fost mâhnită profund de modul în care astfel de personaje sunt date uitării. Caroline pentru mine a devenit un model demn de urmat pentru că a renunțat la o cariera pe Broadway pentru a ajuta inițial copii din orfelinate franceze, ca mai apoi să îndrepte atenția întregii Americi spre nedreptatea încasată într-un mod atât de crunt de niște simple femei din Polonia, o țară aflată pe un alt continentă și aflată sub ocupație comunistă. De ce nu se vorbește mai des despre astfel de personalități nu o să îmi pot explica prea curând.

Această poveste reprezintă cartea de debut a autoarei dar eu nu am simțit nici o secundă ca ar fi o carte scrisă de cineva aflat la început. O recomand cu mare drag.

Rating

Captivant, emoționant și educativ

Unde găsești cartea?

Eu am achiziționat-o la un preț foarte bun de aici, de unde unde îmi comand majoritatea cărților. Dacă vă captivează, nu ratați nici cărțile Trandafirii Pierduți și Sunflower Sisters pentru că sunt cumva din aceeasi serie. Trandafirii pierduți prezintă povestea mamei lui Caroline în timpul Primului Război Mondial iar Sunflower Sisters se axează pe povestea unei străbunici din familia Ferriday.

Alina Grierosu

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s