Șarpe & porumbel – Shelby Mahurin || Recenzie

Editură: Corint, Corinteens

Autor: Shelby Mahurin

Nr. pagini: 496

An apariție: 2020

DOI UNIȚI CA UNUL, PENTRU A SE IUBI, A SE ONORA SAU A ARDE.

ODATĂ PĂTRUNȘI ÎN LUMEA FEMEILOR PUTERNICE, A MAGIEI NEGRE ȘI A IUBIRILOR INCREDIBILE DIN ACEST PRIM VOLUM, CITITORII VOR ARDE DE NERĂBDARE SĂ-ȘI CONTINUE PERIPLUL.

Ziua bună, dragilor! Încep prin a vă spune că am exact 34 de minute de când am închis cartea și că încă stau cu ea pe brațe. Am sucit-o, am învărtit-o și din nou răsfoit-o pentru a extrage cateva citate însă… Nu o pot lăsa din mână.

Probabil că ați văzut deja acest lucru dacă mă urmăriți pe Instagram. Dacă nu, vă îndemn (@_inloovewithbooks_) pentru noutăți și alte nebunii literare. Totuși, spuneam ieri acolo că am citit 320 de pagini fără oprire, 4 ore pe o canapea în dureri de fesieri și că nu regret nimic nici până în momentul de față.

Am citit romanul „Șarpe & pormbel” alături de Aida de la @unicornulcitește și a fost o experiență tare, tare faină. Nu am mai fost de ceva vreme într-o ”cursă”, căci așa s-a soldat colaborarea noastră. Ne-am întrecut printre sutele de pagini, iar la final ne-am dat cu părerea în privat mai întâi, urmând ca mai apoi să vă prezentăm și vouă lectura.

Ce pot să spun, mă pregătesc intens de un proces căci refuz ca Editura Corint să mai publice astfel de romane de „debut” și fără o continuare îndeaproape. Măcar în același an pentru numele lui Dumnezeu, cât credeți că mai poate îndura sufletul meu? Deja m-ați sacrificat cu „Regatul Sufletelor”, nu vă ajunge?

Noua apariție „Șarpe & porumbel” a ajuns la mine în urma unei noi colecții: Corinteens. Lecturi cu și despre adolescenți menite să te facă sărac și mâncător de salată (asta a fost adăugirea mea, desigur că nu e și sloganul lor). Deși ar trebui.

Să începem cu descrierea cărții.

Ce prezintă povestea?

În urmă cu doi ani, Louise le Blanc a fugit din clanul ei de vrăjitoare, adăpostindu-se în orașul Cesarine, renunțând la magie și ducându-și zilele din ce putea fura. În oraș, vrăjitoarele ca Lou sunt temute, de aceea sunt vânate și arse pe rug.

Ca membru al Vânătorilor, ordin sub egida Bisericii, Reid Diggory și-a trăit viața călăuzindu-se după un singur principiu: pe vrăjitoare să n-o lași să trăiască. Dar când Lou, încolțită, îi întinde o capcană, cei doi sunt siliți la un compromis imposibil – să se căsătorească. Lou, care nu-și poate ignora sentimentele din ce în ce mai puternice, totuși neavând cum să schimbe ceea ce este, trebuie să facă o alegere.

Iar dragostea ne prostește pe toți.

Părerea mea

Ziua 5 în care încerc să scriu ceva despre roman.

Parcă m-a lăsat inspirația și nu doar. Mi-e frică să citesc altceva. Mi-e teamă că nu o să fie nici pe departe la fel de bună ca S&P și nu sunt pregătită pentru asta. Câteva remedii? Cu excepția serialelor și filmelor, căci deja am încercat.

Dubios este faptul că de regulă, cărțile care nu îmi plac mă aduc în Reading Slump, nu cele pe care le ador. Am găsit excepția.

UN RUG ȘI UN BĂȚ DE CHIBRIT

Am citit, după cum v-am zis Șarpe & porumbel pe nesuflate și am savurat fiecare personaj până la ultima replică. Nici nu știu cu ce să încep, cu acțiunea, cu lumea conturată, cu personajele sau coperta?! Un aproape talmes-valmeș în capul meu, dar da, ador să simt asta după un roman bun.

Cu o acțiune alertă, dinamică, povestea a ajuns prea ușor la sufletul meu chiar după primele 60 de pagini. Și încă de atunci încerc (dar nu prea reușesc) să mă deconectez și să îmi văd de viață (măcar până la volumul al doilea). A fost filă după filă, capitol după capitol, ca și cum timpul nu s-a scurs mai deloc și iată-mă acum, neavând habar când s-a terminat. Neavând habar când o să reînceapă.

Nu primești nimic pe gratis, știi, mi-a șoptit în minte o voce nesuferită. O ruptură pentru o ruptură. Osul tău pentru încuietoare… ori, poate, relația ta. Universul cere echilibru.

Înaintăm într-un nou tărâm fantasy, condus de vânători împotriva vrăjitoarelor, vânători care trăiesc și acționează după un singur principiu: „pe vrăjitoare să n-o lași să trăiască”. Dar soarta acționează după propriile principii, nu e nevoie să intervină absolut nicio forța pentru ca viitorul să se așterne așa cum a fost menit dintotdeauna.

”După cum apa reflectă o față, tot astfel și inima omului îl reflectă pe om.”

Louise le Blanc a fugit de clanul și de mama ei, mai exact de propriul destin, ascunzându-se în Cesarine. Aceasta renunță la magie și se deghizează deseori în bărbat, devenind din ființa temută un hoț. Lou devine personajul meu favorit dincolo de jumătatea cărții, dincolo de un moment trist și dramatic pentru clanul ei. Este simpatică, amuzantă și tăioasă. M-am regăsit și da și nu în personajul ei sarcastic, ușor ironic și duios. Se încadrează perfect în peisajul franțuzesc și mi-a amintit de Vika din „Jocul Coroanei”.

De partea cealaltă, Reid Diggory este copilul nimănui până când secrete ies la iveală și compromisuri vor fi cu teamă făcute. Să alegi dragostea și să îți renegi familia care te-a crescut, să alegi cu sufletul și nu cu pumnalul făurit să ucizi creatura cu care te-ai unit prin sfânta căsătorie?!

Cine sunt Coco și Ansel bănuiesc că vom afla mai multe în volumul următor. Deși prezența lor a fost bine simțită și de data aceasta.

Mi-ar fi plăcut ca finalul să fie poate mai puțin grăbit. Sau poate cu încă 100 de pagini în plus. Am simțit că undeva a fost dat pe repede înainte și că evenimentul descris ar fi putut avea parte de și mai multă atenție. Căci avea de unde, clar avea.

Plus ultimele replici pe care nu le-am înțeles acum, dar presimt că în următorul volum vor fi ce trebuie.

Moartea nu mi-l putea răpi. Eu eram el. Sufletele nostre erau unite. Chiar dacă el nu mă voia, chiar dacă eu îi blestemam numele, eram o singură persoană.”

După ce am pus cartea jos m-am întrebat ce o să mai fac cu viața mea. Am scris recenzia aceasta în 3 zile. Aș lua-o cu tot dragul de la capăt pentru că merită.

Vă spuneam și la început că noua colecție Corinteens o să mă aducă la sapă de lemn. But still, mulțumesc lui Dumnzeu pentru astfel de lecturi. Pentru astfel de inspirații.

RATING

nu știu ce să mai adaug, clar a ajuns în top 3 de anul acesta.

COLABORARE

Imagini pentru editura corint

Am primit romanul într-un colet superb din partea celor de la Editura Corint cărora țin să le mulțumesc a nu știu câta oară pentru acest fapt. Noua colecție sună tare, tare bine!

Nu uitați că la comenzi de peste 100 de lei transportul este gratuit și dacă stai să răsfoiești puțin recenziile mele din urmă, cred că te alegi cu 4-5 lecturi zdravene pentru perioada aceasta.

Cartea poate fi achiziționată chiar acum dacă nu mai poți aștepta printr-un simplu click aici.

Maxim Ioana 

V-am cuprins!

2 gânduri despre “Șarpe & porumbel – Shelby Mahurin || Recenzie

  1. Foarte drăguță recenzia!💞
    Nu știu de ce, dar eu nu aș spune că îmi doresc să citesc cartea. Nu prea mi-a atras atenția de la început, așa că momentan ii voi spune pas. Poate cândva totuși mă voi răzgândi și voi reveni asupra deciziei :)))

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s