Noi Doi – Diana Farca || Recenzie

Editură: Eleprint

Autor: Diana Farca

Nr. pagini: 167

An apariție: 2020

„La orice întrebare despre iubire…tot ea e răspunsul.”

Prezint astăzi un roman scurt, mai exact o altfel de societate, o distopie menită să dea de gândit fiecăruia dintre noi. Ce se oferă? Greșelile trecutului. Ce se cere? Deprinderea lecțiilor din acestea.

„Noi doi” a ajuns la mine prin intermediul Editurii Eleprint cărora le mulțumesc tare, tare mult pe această cale. De cum am aflat de carte mi-a părut interesantă și mi-a fost stârnită curiozitatea. Se vrea a fi un roman 18+, dar mai vorbim noi despre asta. Până atunci, mai jos e sinopsisul pe care vă rog să îl citiți.

Găsim mereu noi moduri de a ne omorî între noi, dar prea puține feluri de a ne iubi.

Ce prezintă povestea?

Din cauza memoriei selective, repetăm periodic greșelile trecutului, până îi decantăm lecțiile. După un conflict nuclear la scară largă, planeta devine un deșert demografic. Marsala e orașul-stat ridicat pe eșafodul Lumii Vechi, care a fost erodată de lăcomie, excese și suprapopulare. Supraviețuitorii revin la povara preindustrializării, însă cea mai mare problemă a comunității austere create nu e absența confortului, ci subpopularea.

În fuga nebună de păcatul adamic, oamenii confundă solidaritatea cu obediența și își cedează intimitatea în favoarea perpetuării speciei umane. În acest spațiu afectiv arid, David și Martina se îndrăgostesc și rup cutuma, ajutați de o suită de călăuze.

Părerea mea

Am citit romanul în doar două ore și trebuie să vă spun sincer că aș fi regretat amarnic dacă nu s-ar fi întâmplat așa. Povestea avea nevoie de continuitate și așa vă îndemn și pe voi să o citiți.

#loveathon20

Astfel, am rămas plăcut surprinsă în prima zi de maraton de faptul că ceea ce îmi închipuisem eu despre carte a fost cu totul altceva.

Ce să zic, la cât mai multe surprize literare de acest gen.

Am găsit între copertele acesteia o poveste bine scrisă, conturată și concisă. Clară aș putea spune. O claritate asupra unui viitor pe care l-am putea trăi cu toții – sau cel puțin unii dintre noi.

O distopie care m-a ținut cu sufletul la gură și m-a fascinat.

Lumea e sugrumată de lăcomie și renaște prin iubire. Toți vrem să o schimbăm, însă orice drum începe cu noi, ca parte a Întregului.

A rămas doar Marsala, orașul ridicat pe urmele Vechii Lumi care s-a prăbușit odată cu excesul, lăcomia și suprapopularea.

Într-o astfel de lume, doi tineri luptă pentru iubirea lor, din dragoste pentru libertatea de a alege și de a fi fericiți. David este doctor, iar Martina este conștientă că orgia lunară nu poate fi evitată la nesfârșit.

Perpetuarea speciei e principala problemă a societății. Nu contează cu cine, unde și cum, intimitatea nu mai există, viitorul speciei e tot ceea ce contează. Astfel, se creează o luptă pe care cei doi amorezi trebuie să o câștige de dragul propriului lor viitor.

Locul îți dădea fiori. Când ești mic, ești inconștient, când crești devii un morman de frici. Neștiutor rămâi în ambele ipostaze.

Într-un astfel de loc ostil, negru și rece, femeile au nevoie de tinctura pentru fertilitate iar bărbații de extractul pentru potență. Ironic, nu? Gândiți-vă la numărul de avorturi făcute zilnic în prezent.

E strict părerea mea și mi-o asum însă mi-e teamă că, dacă oamenii nu vor înceta din a mai fi atât de egoiști, preocupați doar de sine și de lucruri superficiale într-acolo ne îndreptăm. Spre o societate izolată, care va funcționa pe bază de reguli – ca într-un joc nou – după care trebuie să trăiești dacă nu vrei să îți pierzi viața.

Nu vorbim în societatea conturată de Diana Farca despre valori. Sau cel puțin nu mai vorbim pentru că acestea s-au pierdut. A dispărut libertatea de a avea o opinie, respectul și intimitatea.

Lumea e sugrumată de lăcomie și renaște prin iubire. Toți vrem să o schimbăm, însă orice drum începe cu noi, ca parte a Întregului.

Pe acest fundal, am remarcat un personaj pe care am ajuns să îl îndrăgesc: pe Mihail. Bâtrânul care „a rămas fără creioane” și care a fost martor destrâmării Lumii Vechi. Acesta povestește despre ONU, despre anii 2050, despre bombele cu hidrogen, radiații și pesticide. Despre războaiele armate și despre cum viața ar înceta să mai existe fără procreere în maxim o sută de ani.

Ce pot să spun, mi-a plăcut mai mult decât mă așteptam. Nu e erotică, nu cred că +18 ar trebui să fie pretext pentru scenele de sex care nu au fost foarte detaliate și nici numeroase. Aș recomanda romanul pentru +18 din dorința de înțelegere a firului narațiunii și a lumii pe care Farca o descrie.

Dacă stau să mă gândesc mai bine, e surpriza anului de până acum. O lectură plăcută. Am adorat stilul autoarei curat, simplu și fără prea multe artificii. Se ridică la nivelul multora din afară.

RATING

un roman încărcat de semnificații și adevăr, un semnal de alarmă tras și o lectură pe cinste.

COLABORARE

Editura Eleprint - Home | Facebook

Am primit romanul din partea celor de la Editura Eleprint cărora țin să le mulțumesc profund pentru oportunitatea pe care mi-au oferit-o.

Poți comanda pachetul “Povestea sufletelor noastre” la un preț special. Pachetul conține:

La limită 

Spitalul de suflete

Noi Doi 

La un preț special de 100 RON în loc de 117 RON cu un click aici.

Cartea „Noi Doi” poate fi achiziționată chiar acum dacă nu mai poți aștepta printr-un simplu click aici.

Maxim Ioana 

V-am cuprins!

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s