cum îmi organizez ”timpul”? Partea I|| storytime

A trecut fix un an de când mi-am pus în gând să scriu postarea aceasta. Dacă atunci era vremea când mă pregăteam de simulări și de examenul „maturității”, acum mă aflu la final de sesiune. Să vă spun sincer, m-am organizat de minune, mai puțin cu postarea aceasta. Glumesc. Pur și simplu am salvat-o în ciornă și am uitat.

Cert este că nu îmi pare absolut deloc rău că articolul nu a apărut atunci deoarece timpul era mult mai ușor de „manageriat” (că doar suntem la facultate, deh) decât acum.

Imagini pentru organized gif

Zic să purcedem în ale organizatului, totuși…

Avem impresia că timpul trebuie să învățăm să ni-l gestionăm. Am trăit mult timp cu impresia aceasta și nu îmi dădeam seama de cele mai multe ori de ce nu reușesc să duc până la capăt anumite obiective sau de ce îmi piere interesul/concentrarea pe parcurs.

Am învățat astfel pe perioada liceului că nu timpul trebuie să mi-l organizez ci activitățile și lucrurile pe care le-am de făcut. Să învăț să îmi „gestionez” task-urile pe care vreau să le închei la finalul zilei.

Reperele pe care le-am atins în articol sunt strict personale și prezintă modalitățile prin care eu reușesc să mă adun și să fiu productivă permanent.

Imagini pentru binging gif

1. Să nu faci nimic într-o zi este total normal. Mi-a luat ceva timp până ce m-am prins că dacă stau pur și simplu „fără a face nimic” într-o anumită zi este firesc și nu e nimic neînregulă cu mine. Nu înseamnă că sunt leneșă sau că ”nu am un obiectiv bine definit blablabla” & bullshits. 

Înseamnă că am nevoie de o zi off în care să pierd timpul. Zilele de genul sunt mai mult decât binevenite măcar de 2 sau de 3 ori pe lună pentru mine. Fie că mă uit la un serial, fie la vloguri, fie dau scroll pe Instagram, e ritmul meu și știu că timpul pe care eu chipurile ”îl pierd” în momentele respective, îmi va aduce mult mai multă satisfacție ulterior în zilele cele bune. 

Imagini pentru bullet journal gif

2. Organizarea de tip Bullet Journal. Dacă sunteți de ceva timp cu mine înseamnă că îmi cunoașteți momentele de glorie în ale organizării de tip „bullet” și că agenda este sfântă pentru mintea mea. Fie că e pentru facultate, fie că e o programare sau de scris un articol, găsesc deosebit de folositor să notez task-ul pe care îl am în minte într-o zi obișnuită.

Cum vă spuneam și la început, îmi organizez activitățile, nu timpul. Astfel metoda de tipul acesta funcționează de minune pentru mine și mă ajută să îmi țin evidența și la alte obiceiuri pe care încerc să le îmbrățișez zilnic de tipul cititului sau la care încerc să renunț cum ar fi mâncarea fast food.

Mai pe larg găsiți un articol special dedicat pe blog. Click aici. 

Imagini pentru stop multitasking gif

3. Fără multitasking. Nu funcționează pentru mine. Nu funcționează nici pentru majoritatea dintre voi. Multitasking-ul ocupă în general mult mai mult timp chiar și decât „statul degeaba” deoarece creierul nostru se supraîncarcă cu informații inutile sau nu, într-o perioadă relativ scurtă de timp. 

Am renunțat la a mai face multe lucruri deodată începând de la a scrie o recenzie și a-mi face temele ( da, și la facultate se dau teme) până la a rezolva exerciții de microeconomie în timp ce citesc Principiile contabile. Vă sfătuiesc și pe voi să renunțați la amestecul ”fermecat” în speranța că terminați treburile mai rapid și vă vedeți de treabă. În realitate nu termini nici măcar 50% din fiecare task și ți-ai obosit și ochii fără folos. 

Imagini pentru stop multitasking

Nu închei aici pentru că urmează să mai dezvolt câteva idei și ar fi ieșit o postare mult prea greu de digerat. Pe bucăți și de efect. 

        Până una alta, spuneți-mi care dintre activitățile de mai sus vi se par cele mai puțin folositoare în cazul d-voastră și de ce?

Vă cuprind!

Maxim Ioana 

Imagini pentru task gif

 

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s