Oceanul care ne desparte – Tahereh Mafi ||Recenzie

Imagini pentru oceanul care ne desparte

 

Editura: Corint, Leda Edge

  Autor: Tahereh Mafi

  Nr. pagini: 270

  An apariție: 2019

 

 

„Devenisem un subiect de bârfă: o statistică.”

O recenzie direct la cald, după câteva ore de când am terminat romanul. La două zile după ce l-am început. 

Odată și odată o să trebuiască să îmi bat capul pentru introduceri noi, dar până atunci nu am cum să nu menționez a n-șpea oară cât de mult îmi plac lecturile din colecția Leda Edge și cât de ușor îmi este să mă adaptez stilurilor pe care le abordează. Trebuie să suportați, nu am ce vă face!

Am spus deja că am citit cartea în doar două zile și că m-a prins grozav de mult. Poate că este pentru prima dată când întâlnesc un astfel de subiect în lecturile mele YA.

Ce prezintă povestea?

Așa cum spunea și Nicola Yoon, este cu siguranță o carte dulce, dar neînfricată. De ce? Pentru că transmite un întreg amalgam de sentimente și descrie o realitate crudă. 

O societate în care Shirin este agresată zilnic, batjocorită și umilită. Undeva în 2002, imediat după atentat, tânăra musulmană începe cursurile la o nouă școală. Astfel, la doar șaisprezece ani se confruntă vrând, nevrând cu diferite tipologii de oameni.

Rasisim.

Dar poate că nu în ochii tuturor este fata teroristă, poate e mult mai mult. Poate cineva consideră că merită mai mult. Și atunci Ocean James are de gând să schimbe lucrul acesta și să o facă fericită. Să o separe de judecată și să o cunoască pe ea cu adevărat. Adevărata Shirin din Iran care provine dintr-o lcivilizație diferită. 

Teama îi ghidează astfel într-o relație unită și departe de ochii răi ai lumii. Este oare suficient? Imagini pentru a very large expanse of sea tahereh mafi

Părerea mea

Pe tot parcursul lecturii i-am avut în fața ochilor pe cei doi protagoniști din Elite, mai exact Guzman și Nadia. Dacă ați văzut serialul sigur știți despre ce vorbesc. Mi-a fost mult mai ușor să îmi imaginez chipurile personajelor și să înteleg astfel cu adevărat povestea.

Shirin posedă un caracter puternic. Este stăpână pe sine și a învățat să separe oamenii răi de cei buni, să evite anturajele anapoda și să fie singură. Să fie singură într-o lume în care este judecată de la îmbrăcăminte la proveniență. Să stea dreaptă în fața unor gesturi lipsite de umanitate și de bun simț în fața unor oameni care nu se respectă nici măcar pe ei înșiși. 

„Mă uitam la lumea din jur și nu mai sesizam nicio nuanță. Nu mai destingeam nimic în afara riscului de a fi rănită. Simțeam nevoia constantă de a mă autoproteja.”

Povestea ei este tristă. Încă de la început mi-am dat seama despre ce o să fie vorba în roman și mi-a plăcut deosebit de mult. Un limbaj comun și accesibil tututor, care să ne facă să realizăm că ceva nu funcționează bine în societate și că e nevoie să tragem un semnal de alarmă. Morala de altfel e plină de adevăr dureros: nu contează cine ești dacă nu ești de al nostru. Dacă nu ai aceleași obiceiuri. 

Ocean James este fără doar și poate întruchiparea băiatului de care orice fată are nevoie. Mereu atent, răbdător, dornic să te asculte, să te înțeleagă și cel mai important să nu facă din tine o opțiune. Ocean este cel care o consideră superioară, frumoasă și deșteaptă. Este cel care ar alege-o de fiecare dată și care nu s-ar lăsa niciodată intimidat de injuriile celor de din jurul lor. Ar rămâne puternic pentru relația lor și ar lupta pentru fericirea lui Shirin fără să se gândească de două ori.

Imagini pentru a very large expanse of sea tahereh mafi

„Părea că mă înțelege, pe mine, durerea și furia mea, așa cum nu o făcuse nimeni niciodată.”

Povestea celor doi este îndr-adevăr emoționantă nu doar din perspectiva ei, ci și din a lui. Nimeni nu duce o viață în totalitate roz, iar când două suflete zbuciumate se întâlnesc, poate să se întâmple oare pentru totdeauna? 

O deosebită atenție i-am acordat și fratelui ei, Navid, mereu acolo să o protejeze și să îi fie alături, ajutând-o să se încadreze în societate și să facă ceea ce îi place: să danseze.

Plusuri (+)

S-a lăsat final deschis. Aștept o oarecare continuare, nu știu de ce. 

df58ea3dd4e507e0ec418a8c0de247c8

RATING

5-stars

5/5. meriți să fii respectată. învață să te respecți.

COLABORARE

Imagini pentru editura corint

Am primit romanul din partea celor de la Editura Corint cărora țin să le mulțumesc a nu știu câta oară pentru acest fapt. Nu încetați să mă surprindeți de la lectură la lectură.

Cartea poate fi achiziționată chiar de pe site-ul lor printr-un simplu click aici.

V-am cuprins! 

Maxim Ioana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s