Poveste de Crăciun – Charles Dickens || Recenzie

Imagini pentru poveste de craciun charles dickens

 

Editura: Corint Junior

  Autor: Charles Dickens

  Nr. pagini: 172

  An apariție: 2019

 

 

„un păcătos bătrân, avar, hrăpăreț, apucător, avid, ascuns, care scoatea apă și din piatră seacă!”

Publicat inițial în anul 1843, capodopera lui Dickens a ajuns la mine printr-un simplu fapt și printr-o alegere de moment. Aș fi putut citi nuvela înainte de Crăciun însă mi-am dorit zăpadă. Așadar câteva zile s-au decalat însă povestea a rămas la fel de savuroasă. 

Primul meu contact cu „auzitele” despre acest volum a fost acum ceva ani cred eu prin intermediul unui film animat – sper să nu greșesc. Chiar dacă povestea face parte din colecția de Juniori, am citit cu sufletul la gură pagină după pagină cu un entuziasm fantastic. 

Ce prezintă povestea?

Scriitorul englez povestește astfel despre un bătrân morocănos, căruia îi atribuie o serie întreagă de adjective negative în primele pagini de tipul: avar, „dur și tăios”, singuratic și închis în sine, și despre redescoperirea spiritului în Ajunul Crăciunul cu ajutorul celor 4 fantome. 

„Căldura sau frigul din exterior nu aveau niciun efect asupra lui Scrooge.”

Prima dintre cele 4 fantome este chiar Stafia lui Marley, fostul asociat alături de care a înființat „Scrooge & Marley” care îl avertizează despre faptul că va fi bântuit de trei Spirite care vor avea să îi readucă în suflet speranță. 

Primul dintre cele trei Spirite reprezintă Spiritul Crăciunului Trecut, cel de al doilea este Spiritul Crăciunului Prezent iar cel din urmă este însuși „O Nălucă a Viitorului”, mai exact Spiritul Crăciunului Viitor. 

Astfel cele 3 Stafii îl conduc pe personaj într-o adevărată călătorie a redescoperirii sinelui și a semnificației Crăciunului. Fiecare situație reprezintă o învătătură, fiecare persoană întâlnită un echilibru al vieții și fiecare acțiune viitoare va constitui soarta ce îl va aștepta pe bătrânul Scrooge. 

Ediția mea

Recunosc că nu mi-ar fi plăcut la fel de mult dacă ediția care a ajuns în mâinile mele nu ar fi de o superbitate rară, așa cum doar în edițiile de colecție ce mai întâlnești. Ilustrațiile Dianei Tivu sunt pur și simplu fantastice iar dacă mă urmăriți pe Instagram am scăpat câteva poze pe acolo. 

Pline de culoare și emoție, imaginile au reprezentat perfect cuvintele autorului și filmul complet ce rula de-a lungul lecturii în mintea mea. 

Coperta basmului este din nou de vis, iar filele cărții sunt cum altfel dacă nu lucioase. Atunci când ma primit-o în decembrie am stat câteva minute răsfoind-o atât eu cât și familia mea. dickens1-600x431

Părerea mea

Fără doar și poate este lectura care terbuie să se afle în orice bibilioteca. Este cartea pe care mi-aș dori să o răsfoiască copilul meu, și restul ce va veni. Este povestea în care fiecare dintre noi ne regăsim, aflându-ne în căutarea unor lucruri lipsite de esență și magie, umbrite de puterea cifrelor.

Mi-a plăcut deosebit de mult și m-a cuprins o oarecare emoție. Crăciunul este fără doar și poate sărbătoarea sufletului meu.

Plănuiesc astfel să o recitesc dacă nu anual măcar o dată la ceva timp.

ebenezer-scrooge-a-christmas-carol-ghost-of-christmas-past-jacob-marley-bob-cratchit-png-favpng-PVBavxSYe9FZTnnnXkRx24MHJ

Câteva idei despre inspirația autorului

S-ar spune că inspirația autorului a venit din greutățile pe care le îndurau oamenii săraci din marile orașe, în timp ce bogații nu arătau niciun fel de compasiune pentru cei aflați la nevoie, nefericiți. 

În esență, povestea reprezintă o morală și arată modul în care oamenii sărbătoreau Crăciunul în epoca victoriană. Unele povești ale personajelor sunt inspirate din realitate, iar numele Scrooge își are „originea” în orașul Edinburgh.

Imagini pentru a christmas carol banner

„Povestea de Crăciun” este citită încă din secolul al XIX-lea cu mare interes de copii și de părinți. Nu și-a pierdut farmecul nici acum, nici altă dată, motiv pentru care nuvela se reeditează și publică în diferite ediții aproape anual. Un teatru de moravuri, menită să satirizeze obiceiurile unei lumi reci, lipsite de esență și compasiune pe care Dickens o îmbracă într-un basm supranatural cu duhuri și stafii, basm în a cărei acțiune, bunătatea este menită să învingă întotdeauna. 

Imagini pentru a christmas carol banner

RATING

5/5 pentru că mi-a adus bucurie și pentru că Dickens.

5 STARS.png

COLABORARE

Imagini pentru editura corint

Mulțumesc la fel ca întotdeauna Editurii Corint pentru exemplarul oferit, respectiv colecției Corint Junior. Mulțumesc pentru povestea pe care mi-ați oferit-o. Mulțumesc pentru una dintre cele mai frumoase cărți care a ajuns acum în bibliotecă.

Cartea este disponibilă pe site-ul oficial al editurii aici și pe site-urile partenere.

Vă cuprind! 

Maxim Ioana

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s