Sapiens, scurtă istorie a omenirii – Yuval Noah Harari – Recenzie

Yuval Noah Harari este un tânăr profesie de istorie de la o universitate din Ierusalim. Prin intermediul celor 400 de pagini ale cărții Homo Sapiens încearcă să etaleze o scurtă istorie a omenirii, pornind de la descoperirea focului până la ambiția noastră de a deveni creatori, asemeni lui Dumnezeu.

Cartea este structurată în 4 părți, fiecare fiind dedicată unei revolutii din dezvoltarea omenirii:

  • Revoluția cognitivă
  • Revolutia agrară
  • Fuziunea omenirii
  • Revolutia științifică

Chiar dacă în prezent în lume trăiesc doar homo sapiens, se pare că în trecut planeta a fost populată de mai multe specii de oameni care au dispărut. Ce ne face totuși pe noi atât de speciali încât să fim singurii supraviețuitori ai acestei specii?

Fantezia. Suntem singura specie de pe pământ care se gândește la viitor, imaginându-și lucruri care se vor petrece. Pisica ta cu siguranță nu își face planuri de viitor cu privire la cum să se dezvolte pe planul profesional sau personal. Noi oamenii însă o facem, acordând mare parte din timpul nostru acestui obicei pe care adepții mindfulness îl condamnă.

Pe de altă parte suntem un animal social, care din dorința de a își bârfi în amănunte vecinii sau colegii de școală a devoltat un limbaj divers, capabil să transmită mai mult decât esențialul celor din comunitate.

Harari urmărește istoria omenerii încă de acum 11.000 de ani cu ușurință, presărând credințele sale cu multe surse din istoria concretă. Am apreciat acest lucru pentru că mi se pare destul de ușor de fabulat pe acest subiect. Autorul urmărește firul descoperirilor de până în prezent, aducând părerea personală pentru a face mai ușor de înțeles cu exemple ceea ce a condus la dezvoltarea speciei noastre.

În ciuda dimensiunii relativ reduse, cartea este destul de greu de parcurs fiind presărată cu o multitudine de detalii din diverse arii. Cuprinde povestiri diverse, demne de povestit prietenilor dacă vrei să te dai mare. Cultura ta generală se va îmbogăți cu siguranță în urma lecturării acesteia, însă cred că aceasta nu este singurul avantaj.

După citirea cărții am senzația că înțeleg ceea ce suntem, ca oameni, mult mai în profunzime. NU am devenit așa din neant. Am pornit de la stadiul de culegători până ne-am croit drum spre specia dominantă din vârful lanțului trofic de azi. Oamenii nu au trăit în comuniune cu natura din totdeauna așa cum atestă iubitorii ei. Homo Sapiens sunt animale care s-au luptat pentru supremație și hrană. Homo sapiens sunt cei care au cucerit lumea și au supus-o nevoilor și ambițiilor sale. Tot Homo Sapiens sunt cei care într-o bună zi vor reuși să cucerească orizonturi îndepărtate acestei planete, evoluând spre ceva superior. Dar aceasta este o altă poveste, pe care Harari o abordează în Homo Deus.

  • Cum am reușit să supraviețuim într-o lume atât de periculoasă și nesigură?
  • Care este rolul religiei în devoltarea noastră?
  • Am domesticit noi plantele și animalele sau ele ne-au domesticit pe noi?
  • Care este destinul speciei noastre?

Dacă v-am trezit curiozitatea, aflați că o puteți achiziționa de aici.

Un gând despre “Sapiens, scurtă istorie a omenirii – Yuval Noah Harari – Recenzie

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s