entuziasm & vârstă || storytime

 Mereu mi-am dorit să deschid subiectul acesta însă nu am știut exact cum. Este teoretic, practic prima mea postare în care nu voi vorbi în mod exclusiv despre cărți, filme sau seriale sau chiar beauty. Sau orice pare și este material. 

       Întotdeaua m-am întrebat de ce nu sunt oamenii mari la fel de entuziasmați. Și mi-am pus întrebarea asta uitându-mă la mine în comparație cu mama, cu tata sau chiar cu prieteni de peste 20 de ani. Deci de ce?

Conform DEX-ului ENTUZIÁSM-ul, entuziasme, s. n. este acea stare de însuflețire puternică însoțită de exteriorizarea bucuriei; avânt, înflăcărare; pasiune (în vorbire), exaltare. 

Imagini pentru doodle png

    Acum că am lămurit treaba asta, ce ați spune să exemplific și câteva situații.

    1. Concediu/vacanța. Binecuvantare sau un stres în plus?

          De fiecare dată, dar de fiecare dată mi s-a întâmplat și mie și sigur și vouă ca părinții să fie pe ultima sută de metri în pregătirea vacanței. Pe când eu îmi făceam planuri de răsărit, bagajul cu 2 săptămâni înainte și tăiam zilele din calendar, mama era sinonim cu „meh”. Se bucură, normal că se bucură, doar va petrece timpul cu familia, va ieși din rutină și altele, dar de ce nu se bucură așa ca mine? E simplu, ea deja se gândește câtă treabă are când va desface bagajele peste 2 săptămâni, cam care ar fi bugetul mediu pe zi sau câte date are de introdus în calculator când se va întoarce la serviciu. 

2. Sărbători – în mod special Crăciunul (dacă tot am trecut de el).

           Anul acesta a fost parcă ca niciunul. Adică plictisitor. Mă doare să spun asta, dar nu a mai fost emoția aceea. Poate că am crescut, poate că au influențat asta câteva probleme de familie sau poate că pur și simplu mă folosesc de „nici sărbătorile nu mai sunt cum erau o dată”. Dar știți ce? Nici oamenii. Spune-mi mie cât entuziasm să-ți coci cozonacul dacă tu lucrezi până în Ajun că deh, nu știi niciodată cui îi vine să se plimbe. Așadar ce, te bucuri 2-3 ore în familie, pui 3 colinde (că deh, nema colindători), mănânci ceva mai „bun” că deh, e sărbătoare și te culci?!

 „Nu mi-am cîntărit niciodată datoria. Mi-am dăruit tot sufletul și tot entuziasmul.” REBREANU

Imagini pentru doodle png

Vârsta.

Pac și am găsit vinovata.

             Nu. Cum îți sună monotonia totuși, rutina? Gândiți-vă că am stat 3 ore în oglindă prima dată când am ieșit într-un club. 3 ore + alte 48 înainte de entuziasm. Nu mai trec prin asta acum. Am fost, am văzut, mi-a plăcut sau poate nu, dar asta a fost. 

Poate îți sună normal, mie mi se pare trist. Poți să ai 33 de ani, 3 copii și să fii entuziasmat. Cam cum a fost mama când am mers la Aquaman. De ce? A mai făcut și ea altceva. Mai un pectoral, mai i-au bubuit urechile, cert e că nu a văzut facturi. 

          Vedeți? Am descoperit o modalitate prin care să îi schimb starea din spirit, găsește și tu. „Nu te plafona”. Replica pentru care mi-am ales profilul. 

           Încearcă să faci și „altceva”. Și nu mă refer la „altceva” prin săritul cu parașuta (deși dacă ai ocazia, fă-o!) sau skiatul în Muntenegru. Mă refer la lucruri simple. Oferă-ți câteva momente și gândește-te ce anume te entuziasma pe tine când erai mic, fraier sau orice altceva. Încearcă să le combini cu utilul și eliberează-te de toate grijile tale cotidiene. 

          Nu e ușor și nici nu am zis că este. Nu te gândi că mă trezesc cu o patimă arzătoare la ora 6 ca să mă pregătesc de 2 ore de matematică. Nu, nu e astă primul gând. Mă gândesc la ce îmi place mie: atmosfera de la ora, doamna profesoară și în final îmi capăt entuziasmul. Înțelegi ce zic? Imagini pentru doodle png

   Închei prima pagină din cele multe ce mi-aș dori eu să mai vină spunându-vă un singur lucru: enziasmul ajută. Gândește-te la entuziasm ca la zahărul din cafea: chiar dacă o bei și simplă, știi sigur că măcar cu un pliculeț va fi mai bună. 

„Pentru cei care urăsc ziua de luni şi aşteaptă weekend-ul şi concediile ca peo izbăvire: Dacă urăşti ziua de luni este doar o chestiune de timp până când ajungi să îţi urăşti întreaga săptămână şi, în curând, întreaga viaţă. Faptul că urăşti ziua de luni este un semn timpuriu că eşti pe un drum greşit şi oricât demult te-ai dus pe un drum greşit, întoarce-te. Pentru mulţi oameni, ziua de luni semnifică începutul activităţii care le ocupă cel mai mult timp din durata existenţei lor. De obicei este muncă sau şcoală. Faptul că nu îţi place ceea ce faci, faptul că nu aştepţi cu entuziasm o nouă zi pentru a face activitatea pe care o alegi în mod voluntar zi de zi, dar — deşi nu îţi place — continui să o faci cuperseverenţă, ce îţi spune? Dacă nu îţi place ziua de luni, e un semn că activitatea principală a vieţii tale îţi face rău în loc să îţi facă bine.”  –  Pera Novacovici

Mi-ar plăcea să dezbatem subiectul împreună și să îmi spuneți în comentarii și părerea voastră. 

V-am cuprins! 

Maxim Ioana

6 gânduri despre “entuziasm & vârstă || storytime

 1. Entuziasmul derivă din percepția pe care omul și-o conturează despre propria viață în report cu așteptările sale. Fiecare deține un melanj de trăiri,de bucurii și dezamăgiri, pe care le consideră elementele constitutivă ale personalității sale ( experiență de viață). Unii își pierd acest entuziasm deoarece au trait prea mult în trecut sau în viitor. Așteaptă mereu ca lucrurile să se schimbe cumva,fără a face nimic diferit. Nu poți aprecia ziua de luni dacă, astăzi (duminică) nu te bucuri de prezent. Dorința permanentă de schimbare,de nou,este in natura noastra intrinsecă,iar factorii sociali si economici au distrus echilibrul dintre noi. Ne dorim cel mai performant telefon, stăm tristi,supărați, ne zbatem,il cumpărăm intr-un final…și surpriză!!! Tot nefericiți suntem. De ce?? Pentru că a aparut altceva mai nou, mai bun…Telefonul este doar un exemplu, poate fi înlocuit de mașină, haine etc. Societatea a schimbat sistemul valoric…suntem cifre ,statistici,produse…am încetat să mai fim OAMENI!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Ce faină mi se pare ideea de a scrie și despre chestiile de genul, bravoo! Și ce contează că nu prea are treabă cu cărțile, până la urmă e un blog personal și poți scrie despre ce vrei pe el!
  Și ai mare dreptate în legătură cu tot subiectul. Și am început să observ asta și la mine, nu numai la cei mai mari. N-am eu tare mulți ani, dar este totuși o diferență între eu cel de acum și eu cel din 2014, să zicem. Și chestiile care mă ajută să îmi păstrez entuziasmul sunt astea: încerc să trăiesc clipa. Orice ar fi, de bine, de rău, mă gândesc la prezent. Nu mă gândesc că dacă mă apuc de făcut mâncare o să am de spălat vase sau că o să îmi fie somn dacă mă trezesc mai devreme să văd răsăritul. Și al doilea lucru: mă bucur chiar și de cele mai mărunte chestiuțe și unii oameni n-au idee cât de mult îți pot ridica starea acele momente și cât de mult te pot entuziasma cele mai mici detalii, atâta timp cât înveți să le dai atenție.
  M-am apucat și eu de scrie povești de acum, dar m-ai inspirat frumos. Eu unul mai aștept postări de genul, mult succes! ❤

  Apreciat de 1 persoană

 3. Foarte fain articolul, apreciez mult inițiativa ta!
  Cât despre subiectul ales… Da, e complicat cu entuziasmul ăsta :)) Al meu a dispărut prin facultate și mi-am dat seama de asta abia când am terminat-o, așa că acum încerc să-l recapăt. Și o iau încet, exact cum zicea Oni mai sus, încercând să mă bucur de fiecare clipă și de lucrurile mici. Nu-mi iese mereu, uneori rutina despre care vorbeai tu mă prinde și mă trezesc la final de săptămână că habar n-am cum au trecut zilele, dar îmi caut în continuare echilibrul. Și chiar voi încerca sfatul tău și mă voi gândi la ce mă entuziasma pe vremuri, ca să pot să încerc să integrez acele lucruri în viața mea.
  Îmbrățișări!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s