Contraste, de Maria Metco

Înainte de a vorbi propriu zis despre această carte, vreau să vă urez Sărbători fericite și un An Nou cât mai pe sufletul vostru. Nu am reușit să postez foarte des pe blog, dar vreau să știți că sunt mereu cu gândul la voi.

Acum să revenim la acest roman. Numele Contraste este cât se poate de potrivit pentru că Maria Metco reușește să își descrie personajele în contrast unele cu altele. Chiar și întâmplările relatate sunt conturate adesea în antiteză, conducând spre finalul cărții către o atmosferă plină de suspans.

În ultimele luni am fost într-un reading slump și mi-a fost destul de dificil să finalizez citirea unei cărți cu success. Contraste a reușit cumva să îmi retrezeasca porția de citit acum pe final de an și să mă facă să doresc să aflu ce se va întâmpla cu Vali Stoian, medic specialist și cu Șerban Nistor, director al unei firme de construcții. Acestor două personaje principale li se alătură Paul, aproape fost soț al lui Vali și prietena cea mai bună a acesteia, Adela.

– Oare de ce vor toți copiii să-l vadă pe Moș Crăciun? se întrebă Șerban?

– Probabil din același motiv pentru care și oamenii mari vor să-l vadă pe Dumnezeu?

– Avem nevoie de chipuri? Ca să credem? făcu el gânditor.

– Ca să credem, nu! Mai degrabă ca să nu ne îndoim. Abia atunci începem să umblăm după confirmări, nu-i așa?

Toate întâmplările au loc în Brașov sau în vecinătatea acestui oraș, ele pornind de la hazardul lui Vali și Șerban, pacientul acesteia, de a împărți așternuturile timp de un weekend.

Din cauza acestui gest necugetat, dar asumat de către ambii protagoniști, lucrurile capătă amploare. Paul nu dorește cu nici un preț să accepte divorțul, iar Șerban se vede încolțit de propria nevastă, care cere o sumă colosală pentru semnarea actelor de despărțire.

– Când iubim cu adevărat nu avem nevoie de nimic. Nici măcar de o iubire de răspuns.

Construcția acestei cărți a fost pe gustul meu. Multe capitole din prezent au contrastat cu întâmplări din trecut. Prin această tehnică literară am aflat cum s-a răcit relația dintre Vali și Paul, despre imprejurările în care le-a cunoscut Vali pe Mălina și pe Ana, despre copilăria pe care aceasta a avut-o la țară, în sânul gospodăriei bunicii Areti.

Toate personajele descrise pe parcursul romanului sunt foarte veridice și reprezintă o radiografie a societății românești. Ele însăle abordează subiecte diverse de discuție, de la insalubritatea spitalelor românești, la lipsa de educație, dificultatea creșterii unui copil în sânul unei familii dezorganizate și până la efortul necesar găsirii unui angajat care să se potrivească mănușă dorințelor recrutatorului. 

Universul se reduse instantaneu la dimensiunile acelei încăperi și Vali se trezi dintr-odată singură pe lume, numai ea și păpușa aceea, care dormea tăcută în brațele ei. Sub pleoapele mate și delicate domnea împăcarea din urmă. Așa va trebui să-și amintească ochișorii aceia. Închiși, fără să le afle vreodată culoarea. Deschiși orbi în pântece, adormiți înainte de a vedea. Ascunzând, pentru totdeauna, taina propriei lumini.

Citind acest roman de doar 370 de pagini mi s-a părut că am citit o carte mult mai amplă. Întâmplările se petrec atât de rapid și acțiunile personajelor sunt atât de concentrate în timp, încât ai impresia că citești o carte de dimensiuni mai mari. Unele paragrafe mi s-au părut exceptionale și m-am trezit adesea distribuindu-le prietenilor, urmând ca mai apoi să avem discuții filosofale pornind de la acestea. Efectiv citeam despre Vali Stoian, iar apoi începeam să discut cu prietenii despre copilărie sau despre cum unii au Bemveu dar locuiesc în chirie.

Recomand această carte din inimă și sper să vă placă și vouă. Pentru mine Maria Metco a fost o descoperire pe cinste și țin să îi multumesc pentru dăruirea acestui volumn. Mă gândesc că în viitor ar putea apărea chiar și o continuare, pentru că sigur mai pot apărea diverse personaje care să dorescă să se folosească de darul lui Vali pentru descifrarea acelei enigme.

Voi ce credeți? Ce alte cărți scrise de autori români recomandați?

Un gând despre “Contraste, de Maria Metco

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s