Ultima oară când ne luăm rămas bun – Cynthia Hand || Recenzie

O poveste plină de disperare și de dorință sinceră de a afla ce ar fi putut schimba și cum ar fi putut să îl ajute pe Ty să facă alegerea corectă. Să îl salveze pe el de el însuși, să îi aducă din nou bucuria și să rămână unul lângă celălalt. Un roman extraordinar de dragoste cu un puternic impact emoțional pentru viața și rânduielile din cadrul familie precum și locul fiecăruia în societate. 

SINOPSIS

Există moarte pretutindeni în jurul nostru. Pur și simplu nu suntem atenți. Până când suntem. În tradiția romanelor Cele treisprezece motive și Toate acele locuri minunate, Ultima oară când ne luăm ramas-bun este o poveste profundă și tulburătoare, care ne va schimba felul în care privim moartea și viața. De când fratele ei, Tyler, s-a sinucis, Lex a încercat să-și țină necazurile la distanță și să uite tot ce s-a întâmplat în acea noapte fatidică.

Dar, pe masură ce face eforturi să-și reclădească viața și să-și refacă familia și relațiile de prietenie de odinioară, Lex este bântuită de un secret pe care nu l-a spus nimănui: un mesaj trimis de Tyler, care ar fi putut schimba totul…

Let's Have Coffee

RECENZIE

Seara bună, dragilor! La final de săptămână, început de lună m-am decis să îmi termin lectura cu care, câteva zile bune, trebuie să vă mărturisesc, m-am bătut puțin. În ce sens bătut? Adică m-am lungit suficiente zile încât să mă îndrept spre un reading slump din care știam că odată intrată, greu aș fi ieșit datorită programului.

Dar, am supraviețuit! Victorie! Am supraviețuit și am dat gata ultimele pagini în dimineața aceasta, pagini în care au început să se lege mult mai mult lucrurile, acțiunea să devină cum mi-ar fi plăcut mie și toate cele ce urmează să vi le prezint. 

„Ultima oară când ne luăm rămas bun” constituie un roman puternic, tare, și când spun „tare” nu mă refer la „mișto” ci la o caracteristică primordiară.

La câteva luni după sinuciderea fratelui ei Ty, Lex ia parte la ședințe de terapie întocmai pentru a își vindeca sufletul și pentru a își răspunde la dureroasele întrebări privitoare la tragedia peste care ea și mama ei sunt nevoite să treacă. Ultimele decizii pe care aceasta le ia o vor ajuta în cele din urmă să elucideze motivul și să reconstituie ziua în care fratele ei a ales acest drum din a doua încercare. Am putea spune că nimeni nu s-ar fi gândit că Ty ar recurge din nou la asta, dar psihologic vorbind când vei avea astfel de stări și tendințe sinucigașe, permanent vei nutri astfel de gânduri care în subconștient în mod evident nu îți vor da pace.

WhatsApp Image 2018-11-04 at 16.24.05.jpeg

Lex este o matematiciană dată naibii și luptă ca să ajungă la una dintre cele mai buni facultăți, MIT, pentru a-și aprofunda la maxim cunoștințele. Și o va face. Dar Ty? El de ce a trebuit să aleagă calea mai ușoară? Sub semnul acestei întrebări se concentrează întreaga poveste, fata încercând prin intermediul tehnicilor psihologice (jurnalul) să își recunoască și afirme lucruri într-adevăr importante atât pentru ea cât și pentru cei din jurul ei, oameni care au abandonat-o, oameni pe care ea i-a abandonat și oameni pentru care în final va realiza că trebuie să lupte. 

Ca să fiu sinceră subiectul nu este întocmai pe gustul meu. La fel de bine m-am ferit și de ”Cele treisprezece motive” și ”50 de zile înainte de sinucidere”. Nu simpatizez și nici nu mă pot apropia pentru că din punctul meu de vedere, sinuciderea reprezintă cea mai grea patimă, încercare, încheind în cele din urmă prin a soluționa cel mai puternic păcat: deznădejdea. Iar acum. nu pot decât să mulțumesc Cerului că nu am citit descrierea cărții atunci când am ales-o. Mi-a plăcut titlul, mi-au plăcut culorile și asta a fost. Dacă nu știați, de foarte multe ori procedez așa. 

Acțiunea cărții noastre este destul de lentă, acesta fiind principalul motiv pentru care au trecut câteva săptămâni până am finalizat romanul. Dar e absolut clar că nu pe asta s-a axat autoarea noastră când s-a pornit în a scrie despre Lex și Ty, copiii unei familii dezbinate, martori ai indiferenței părinților și în final ai singurătății.

Imagine similară

Principala cauză de la care tristețea și dezamăgirea personajului principal au plecat a fost divorțul părinților precum și pura suferință, supărare pentru tată. Rămași doar cu mama lor, cei doi adolescenți se confruntă nu doar cu problemele sentimentale ci și cu cele financiare, motiv pentru care femeia renunță la a se îngriji de copii, acaparată fiind din ce în ce mai mult de locul de muncă. 

O poveste plină de disperare și de dorință sinceră de a afla ce ar fi putut schimba și cum ar fi putut să îl ajute pe Ty să facă alegerea corectă. Să îl salveze pe el de el însuși, să îi aducă din nou bucuria și să rămână unul lângă celălalt. Un roman extraordinar de dragoste cu un puternic impact emoțional pentru viața și rânduielile din cadrul familie precum și locul fiecăruia în societate. 

Am folosit cuvântul „tare” anterior pentru a evidenția acum modul în care pierderea unei ființe iubite poate influența cursul vieții noastre. Cum pentru Lex, pierderea fratelui mai mic a însemnat luni de urcușuri și coborâșuri, nopți nedormite sau coșmaruri sfâșietoare, abandonări existențiale și în final maturizarea completă. 

Tensiunea din ultimele pagini a fost de-a dreptul delicioasă, de parcă viața ar fi o continuare depravare pentru bietul ei suflet rătăcit. Dar nu. 

Vă las pe voi în continuare să citiți romanul pentru că este un must have atât pentru noi, ca adolescenți, important fiind pentru a înțelege mai bine relațiile dintre oameni și puterea comunicării cât și pentru părinții, bunicii, adulții care trebuie să înțeleagă care sunt prioritățile și cele mai frumoase taine ale vieții.

RATING

Cu tot cu starea de aproape RS, i-am oferit din suflet 4/5 steluțe pentru că merită. Pentru că autoarea a dezvoltat un stil curat, o poveste tragică oarecum inspirată din propria experiență abordând o stare de singurătate absolută, potrivită pentru zilele ploiase de toamnă. Imagini pentru 4/5 stars

COLABORARE

Imagini pentru editura corint

Am avut onoarea de a citi ultima traducere a Ofeliei Al-Gareeb din partea Editurii Corint, respectiv Colecției Leda Edge cărora le sunt profund recunoscătoare pentru titlurile cu care nu încetează niciodată să ne uimească. 

Faceți o treabă minunată! 

Cartea este disponibilă pe site-ul editurii (click aici) și în librăriile partenere. 

Vă cuprind!

Maxim Ioana

 

6 gânduri despre “Ultima oară când ne luăm rămas bun – Cynthia Hand || Recenzie

  1. Până să citesc recenzia ta nu știam de ce carte să mă apuc în continuare. Hihi, acum știu! Dacă ție nu îți prea plac cărțile legate de sinucidere, eu una le ador! 😂🙈

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s