10 cărți distopice care te vor captiva și terifia în același timp

Distopiile au fost mereu pe placul meu. Mai jos vă voi aduce în vedere o serie de cărți pe care fie le-am citit și le recomand, fie doresc să le citesc pentru că mă atrage subiectul lor. Dacă ați citit o parte din ele nu ezitați să le enumerați într-un comentariu.


0-horz

1. Jocurile foamei, de Suzanne Collins

Această serie este una dintre preferatele mele încă din adolescență. Deși filmele nu m-au captivat la fel de mult, Katniss Everdeen a rămas ani la rândul eroina mea favorită și un model care m-a inspirat zilnic. Katniss este o rezidentă a districtului 12, denumit și Filon. Jocurile foamei reprezintă o confruntare a mai multor cetățeni aleși din diverse regate, din care doar unul rămâne supravițuitor. La cea de-a 72-a ediție a acestor jocuri este extrasă ca luptătoare pentru districtul 12 sora lui Katniss. Pentru a îi salva viața, Katniss hotărăște să se ofere voluntar. De aici cartea urmărește incursiunile lui Katniss în Capitală și luptele acesteia pentru supraviețuire din Arenă.

SHOP: Libris SHOP-ENG: Okian SHOP-ENG: Elefant


636170219087923723-823727441_orwell

2. 1984, de George Orwell

Consider că aceasta este o carte obligatoriu de citit în viață. Cred că este prima carte distopică scrisă pentru un mindset mai adult pe care am citit-o. Cartea a fost scrisă în anul 1948, iar acțiunea ei are loc într-un viitor distopic a anului 1984. În urma acestui roman expresia ”Big brother” a devenit populară la nivel popular, fiind o metaforă la adresa regimului totalitar și a reducerii libertății. Am scris o recenzie pe larg pentru această carte aici.

SHOP: Libris SHOP: Elefant SHOP-ENG: Okian


povestea-slujitoarei-produs_imagine

3. Povestea slujitoarei, de Margaret Atwood

Și acțiunea acestui roman are loc tot prin anii 1980, într-un regim distopic numit Galaad. Totul pornește de la asasinarea președintelui american, abolirea constituției, nerecunoașterea căsătoriilor gay sau a celor care sunt la a doua căsătorie, interzirea pentru femei a unor serii de drepturi: cititul, dreptul de proprietate, dreptul de decizie. Într-o lume în care rata natalității este în descreștere și un copil din cinci născuți supraviețuiește, femeile fertile devin pântece umblătoare menite să ajute la creșterea populației îmbătrânite. Această carte m-a marcat profunt și am scris despre ea și în această recenzie.

SHOP: Cărturești SHOP-ENG: Elefant SHOP-ENG: Okian


apocalipsa-stephen-king_23656_1_1366379938

4. Apocalipsa, de Stephen King

Dacă în celelalte cărți prezentate până acum universul distopic se naște ca urmare a unor decizii politice, în Apocalipsa totul apare din cauze naturale. Un virus este scăpat dintr-un laborator securizat, iar acesta se răspândește cu repeziciune la nivelul întregii populații. Oamenii mor rapid, intrândând într-un proces de descompunere accelerat. Puținii supraviețuitori trebuie să se lupte în încercarea de a se salva. Am făcut recenzia cărții aici.

SHOP-ENG: Elefant SHOP-ENG: Okian


263273-0

5. V for Vandetta, de Alan Moore

Sinceră să fiu, abia recent am aflat că există carte. Bine, nu este chiar o carte, este mai mult un comics. Cu siguranță ați auzit de film, ori vă este cunoscută masca acestui anti-erou. V este un anarhist a cărui dorință este uciderea liderilor din Norsefire, partid politic fascist dintr-un Regat Unit distopic. V este singurul supraviețuitor al unui experiment guvernamental și este foarte priceput în spargerea de computere, explozibil și arta evadărilor.

SHOP-ENG: Elefant SHOP-ENG: Okian SHOP-ENG: Libris


stephen-king-1-pistolarul

6. Turnul intunecat, de Stephen King

Și pentru această distopie a fost lansată anul acesta o ecranizare. Prima carte din serie, Pistolarul, prezintă povestea ultimului pistolar Roland Deschain. Întreaga acțiune se desfășoară într-o lume paralelă,  într-unul dintre ținuturile ale căror viață este susțiunută de existența turnului întunecat. Deși filmul a fost destul de lame spre final, cartea explorează mult mai bine atât viața pistolarului, cât și a cea a adolscentului Jake, refugiat din New York. Nu trebuie ratată.

SHOP: Elefant SHOP-ENG: Okian SHOP: Libris


5112dbed7ffa21ba5dbaa49ec6ed325c

7. On the beach, de Nevil Shute

Pe plajă, este o nuvelă post-apocaliptică scrisă în anul 1957. Cartea descrie experiența unui grup de oameni din Melborne, oriaș australian, în așteptarea radiațiilor nucleare venite din emisfera nordică ca urmare a unui război nuclear din acel an. Pe măsură ce radiațiile se apropie și intensifică, fiecare persoană experimentează apropierea clipei finale diferit.

SHOP-ENG: Okian


replica

8. Replica, de Lauren Oliver

Replica conține două povești separate, numite după protagoniste: Gemma și Lyra.  Gemma este o adolescentă care s-a confruntat cu probleme de sănătate încă de la naștere. Părinții ei dau dovadă de protecție excesivă și au o atitudine misterioasă. Într-o seară fata prinde frânturi dintr-o conversație purtată de părinții ei.

Auzirea acelei conversații îi trezește întrebări legate de job-ul tătălui ei din industria medicală, dar și de viața acesteia. Când fata pleacă de acasă spre Florida, pentru a afla mai multe despre un amplasament top-secret denumit Haven, Gemma o întâlnește pe Lyra, o evadată a centrului mai sus menționat. Lyra îi poveste despre viața ei ca o clonă sau ca o replică din centrul Haven.

Poveștile fetelor se întrepătrund, amândouă fiind în căutarea unor răspunsuri. Lyra vrea să descopere care este proveniența ei și la ce transformări a fost supusă în cadrul centrului, iar Gemma dorește să descopere frânturile care îi lipsesc cu privire la trecutul ei.

SHOP: Libris SHOP-ENG: Okian SHOP: Elefant


161426

9. How i live now, de Meg Rosoff

Elizabeth este o adolescentă de 15 ani trimisă să locuiască cu mătușa și verișorii ei, la o fermă din Regatul Unit, în timpul celui de-al 3-lea Război Mondial. Ajunsă acolo, Elizabeth se îndrăgostește de verișorul ei Edmond. Sentimentele dintre cei doi fiind mutuale, hotărăsc să înceapă o relație. Deși pentru scurt timp locuitorii fermei sunt fericiți, războiul îi privează de resurse și hrană, ba chiar îi și desparte. Povestea va urmări traumele prin care trec membrii familiei și care este drumul parcurs de la aceștia până la o eventuală reîntânire.

SHOP: Libris SHOP-ENG: Okian SHOP-ENG: Elefant


s-l1600

10. Fahrenheit 451, de Ray Bradbury

În societatea distopică din Fahrenheit 451, statul interzice cititul și legiferează arderea cărților. În acest univers inteligența, personalitatea și capacitatea de a gândi sunt considerate a fi anamalii. Cetățenii acestei lumi distopice sunt manipulați prin intermediul mass-mediei și prin doze regulate de droguri.

Guy Montag este unul dintre cei însărcinați cu arderea cărților din casele pe care le perchiziționează. Meseria sa îl implinește pe deplin, dându-i impresia că este o persoană importantă care ajută la îndeplinirea misiunii regimului. Asta până la întâlnirea unei adolescente din vecini, care prin intrebările sale și inteligența sclipitoare, trezește în Guy dorința de a se opune regimului.

Cartea are menirea de a evidenția pericolele cenzurii și lipsei unei libertăți de informarea.

SHOP: Libris SHOP-ENG: Okian SHOP-ENG: Elefant


Voi ce alte cărți distopice ați mai citit și puteți să îmi recomandați?

*Please read the disclaimer

Reclame

9 gânduri despre “10 cărți distopice care te vor captiva și terifia în același timp

  1. Am citit primul volum din seria „Delirium” și vreau să continui cu celelalte volume. Din lista ta mi-ar plăcea să citesc „Replica” și cărțile lui Stephen King.

    Apreciază

  2. Am citit primul volum din trilogia „Delirium” și vreau să le citesc și pe următoarele. Din lista ta mi-ar plăcea să citesc „Replica” și cartea lui Stephen King. 💞

    Apreciază

  3. Am citit Hunger Games și Fahrenheit 451 din lista asta și le recomand și eu. Mă miră că nu ai menționat Divergent, și-ar fi găsit și ele locul pe aici. Și ah, de când vreau să citesc 1984, pare atât de interesantă!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s