Homo in fabula – piese de teatru, de Mircea Rotaru | Recenzie

Homo in fabula este o carte de piese de teatru despre care, sinceră să fiu, nu mai auzisem înainte de a mă contacta autorul pentru a scrie o recenzie. Cartea este o lectură destul de ușoară pentru că are doar 127 de pagini.

Ea curpinde 4 piese de teatru care abordează diverse teme, cum ar fi: infidelitate, iubire, politică și religie.

Dacă primele 3 piese m-au impresionat destul de plăcut, pe ultima nu am reușit să o termin din cauza credințelor mele politice diferite față de cele promovate în respectiva piesă de teatru.

Cred că este firesc să vă împărtășesc câte puțin din fiecare piese de teatru, pentru a vă ajuta să vă hotărâți dacă v-ar plăcea să citiți această carte ori nu.

Homo_in_fabula_mircea_rotaru_recenzie

1.Stâlpul inocenței

În această primă piesă de teatru, personajele principale sunt Alex, Matei și Diana. Matei este un scriitor tânăr care din cauza infidelității iubitei sale, Diana, hotărăște să se sinucidă. Intervine în scenă prietenul acestuia, Alex, care încearcă să îl convingă să nu facă un gest atât de necugetat.

În ciuda reușitei lui Alex de a împiedica fapta de sinucidere, Diana nu încetează să se joace pe degete cu bărbații din viața ei. Spune că nu se poate opri și că așa îi e firea.

Replicile personajelor tind să fie filosofice. Am remarcat și schimburi de replici care mi-au atras atenția, cum ar fi:

MATEI: (…) Ca scriitor, tu creezi o nouă realitate, iar ca actor poți să fii parte a acestei realități.

ALEX: Ce meserii frumoase! Câștigi mai puțin decât definiția puținului. Mănânci o dată …

MATEI: …pe zi!

ALEX: Pe lună!

2.Și Dumnezeu greșește

Dinte toate cele 4 piese de teatru, aceasta cred că este preferata mea. Personajele principale ar fi Atanasie, cel care abia a murit și se afla la judecata de apoi, Petru, Dumnezeu și Lucifer.

Mi s-a părut că autorul a abordat o perspectivă destul de originală asupra acestui subiect și m-a surprins într-un mod foarte plăcut.

Mi-ar fi plăcut însă ca aceasta să fie puțin mai lungă.

ATANASIE: Lucifer, ce crezi tu despre oameni?

LUCIFER: La început am fost invidios pe voi. Dumnezeu a văzut că primul vostru bărbat se stingea așa că i-a făcut o femeie. Voi sunteți diferiți de noi, voi vă trăiți viața la maximum pentru că știți că nu sunteți veșnici…

3.Un pahar de vin

Și această piesă de teatru mi-a plăcut destul de mult. Personajele principale sunt Flavius, soția acestuia, Violeta și mama lui, Elena. Mai apare apoi și o polițistă, dar nu vreau să intru foarte mult în detalii.

Scena centrală a piesei de teatru este întâlnirea dintre mama soacră și Violeta, soție care este cu mult mai în vârstă decât Flavius. Flavius mi s-a părut un personaj destul de antipatic, care mereu punea răul înaintea binelui și se gândea că mama sa nu va fi niciodată de acord cu Violeta. Personajele din piesă sunt duplicitare, inclusiv Violeta, cea despre care nu ai bănui nici o secundă că e în stare de o faptă atât de cumplită.

Va trebui să citiți piesa de teatru pentru a vedea care sunt faptele care îl aruncă pentru scurtă vreme pe Flavius în închisoare.

Homo_in_fabula_mircea_rotaru_recenzie (2).jpeg

4. Ultimul mareșal

Nu pot să îmi dau cu părerea prea mult despre această piesă de teatru, pentru că nu am citit-o. Mi s-a părut greu digerabilă pentru convingerile mele politice. Pot doar să vă spun că printre personajele principale se numără Ion Antonescu și Horia Sima, iar întreaga piesă pune accent pe istoria țării și pe modul în care au fost luate decizii cheie la nivelul conducerii acesteia.

Nota: 2,5/5

Dacă sunteți iubitori de piese de teatru, atunci merită să citiți această carte. Mi s-a părut destul de bine scrisă, având replici și personaje inteligente. Nu mi-a plăcut însă modul în care este tipărită și aliniată scriitura în pagină.

SHOP: Libris

 

Reclame

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s