Crima din Orient Express – Carte vs. Film

Pentru început țin să menționez că această postare conține spoilere, deci dacă nu ați văzut filmul sau nu ați citit cartea, vă sugerez să nu o citiți.

Agatha Christie este autoarea mea preferată de romane polițiste, iar Hercule Poirot este poate unul dintre detectivii mei preferați. Pentru cei care nu știți, autoarea are un stil aparte de a-și contura romanele, dezvăluind cititorului indicii prin intermediul deducțiilor făcute de către personale sale principale, Hercule Poirot și Miss Marple, în general. Despre Hercule Poirot am scris un articol întreg pentru rubrica Personajul săptămânii aici, la fel și pentru Miss Marple. Ceea ce iubesc la romanele Agathei este faptul că niciodată nu îi sunt dezvăluite cititorului toate piesele puzzle-ului, atmosfera de mister rămânând constantă pe întreaga lecturare a romanelor. Astfel, îți este practic imposibil să ghicești cine este cu adevărat făptașul. Acest principiu este regăsit și în ecranizarea Murder on the Orient Express din 2017, unde deși unele personaje și întâmplări au fost inversate cronologic, indiciile sunt dezvăluite privitorilor doar prin intermediul deducțiilor lui Hercule Poirot.

Care este intriga din spatele poveștii Crima din Orient Express?

Atât în carte, cât și în film sunt prezente 12 personaje suspecte la bordul unui tren, alături de alte 4 personaje care ies din raza suspecților: Hercule Poirot, prietenul acestuia Bouc, un conductor de tren numit Pierre Michel și cadavrul lui Ratchett, interpretat în film de Johnny Depp. La ce față de mafiot are Johnny Depp în film, aș fi jurat că el era criminalul. În film Hercule Poirot este aproape implorat de către Bouc să preia cazul și să ancheteze suspectul, în timp ce în carte Poirot nu ezită nici o secundă să ancheteze moartea suspectă. Poate că această metamorfozare a caracterului lui Poirot este cea care mi-a lăsat un gust amar în urma vizionării ecranizării. În același timp trebuie să menționez că unele personaje au fost schimbate, cum ar fi înlocuirea suedezei Greta Ohlsson cu Pillar Estravados, interpretată de Penelope Cruz.

poirotand-the-suspects

Diferențe între Hercule Poirot din carte și Hercule Poirot din film

Încă de la vizionarea trailerul m-a frapat mustața uriașă, grizonată a detectivului, atât de contrastantă față de cea neagră, atent îngrijită a detectivului. Chiar și aspectul fizic al lui Branagh, cel care îl interpretează pe personaj diferă destul de mult de cel scund și rotund al detectivului din cărți.

Pe parcursul ecranizării, Poirot capătă o conexiune directă cu cazul anchetat, el descoperind că Rachett era faptașul unei crime oribile, asasinarea micuței Daisy Armstrong. Nu e de mirare că cineva i-ar fi dorit moartea lui Rachett, ținând cont de orarea faptelor sale. Însuși Poirot pare că se implică emoțional în caz, amintindu-și că înainte de a se sinucide, tatăl lui Daisy îl rugase să ancheteze dispariția fetei sale. Această implicare a lui Poirot nu este deloc prezentă, detectivul păstrându-se imparțial pe tot parcursul anchetei.

Un aspect destul de ciudat mi s-a părut faptul că în film Poirot are momente de monolog în fața unei fotografii a unei femei care pare a fi o iubită dispărută, despre care nu aflăm foarte multe detalii. Mi se pare un mod foarte contrastant de a îl reprezenta pe detectiv, el nelăsându-se niciodată pradă sentimentelor pe parcursul romanelor polițiste. Poate că aceasta a fost o încercare de a îl umaniza pe detectiv, arătând că și el nutrește sentimente și are slăbiciunile sale, dar mi se pare că prin astfel de dezvăluiri se pierde din farmecul conturat cu atâta măiestrie de autoare.

Hercule Poirot – un om al acțiunii

Dacă pe parcursul cărții, Hercule Poirot stă adesea într-un fotoliu și pune cap la cap indicii folosindu-se de micile sale celule cenușii, în ecranizare detectivul devine un om al acțiunii. Este primul care vede cadavrul lui Rachett, spărgându-i ușa compartimentului acestuia. Se cocoața la propriu pe tren în încercarea de a găsi indicii. Nu mi-l închipui pe detectivul Agathei să facă astfel de exerciții fizice, oricât de dificilă ar fi ancheta. În același timp reușește cu brio să facă față unei lupte corp la corp cu un posibil suspect și să evite o moarte prin împușcare. Mi se pare că brusc Poirot a devenit un fel de James Bond.

murder_on_the_orient_express_2017_4k-3840x2160

Deznodământul

Nu am să vă dezvălui cine este făptașul, în cazul în care nu ați citit cartea. Vă voi spune însă că după ce detectivul descoperă cine este făptașul crimei, dă un ultimatumum: fie este omoarât și astfel misterul va fi îngropat odată cu el, fie îl lasă să trăiască și să dezvăluie adevărul, pentru că el nu poate minți autoritățile. În carte această decizie de a dezvălui adevărul este lăsată de către pasivul Poirot în mâinile lui Bouc. Prin această schimbare a deznodământului puteți fi siguri că indiferent dacă ați citit cartea, filmul va reuși să creeze aceeași atmosferă tensionată.

Nota: 8/10

Pot spune că acest film deși nu s-a ridicat la măsura așteptărilor în a îl întruchipa pe detectivul meu atât de îndrăgit, mi-a plăcut destul de mult. Apreciez foarte mult modul în care a fost filmat, ținând cont de unghiule de vizualizare înguste impuse de filmarea unei acțiuni plasată într-un tren. Deși filmul nu este 100% în concordanță cu cartea, misterule ste bine creionat, iar finalul este destul de interesant. Mi se pare că foarte multe lucruri au fost lăsate pe afară, punându-se accentul destul de puțin pe fiecare dintre cele 12 personaje, dar probabil o concentrare mai mare pe acestea ar fi mărit cu mult lungimea filmului.

Alina

4 gânduri despre “Crima din Orient Express – Carte vs. Film

 1. Crima din Orient Express a fost prima carte de Agatha Christie pe care am citit-o, iar când am auzit de film am fost foarte încântată. Filmul a fost plăcut, chiar și pentru cine a citit cartea.

  Apreciază

 2. Am citit și văzut filmul în vacanța pe care tocmai am avut-o!
  A fost prima carte de la Agatha pe care am citit-o și mi-a plăcut extrem de mult! Chiar vreau să mai citesc de la ea, mai ales că am majoritatea cărților publicate la noi! :))
  Foarte interesantă recenzia!

  xoxo

  Apreciat de 1 persoană

  • Iti sugerez alte carti cu Hercule Poirot scrise de ea: Craciunul lui Poirot, Moarte pe Nil, Moarte in nori, dar si altele care o au ca protagonista pe Miss Marple, o batranica simpatica, cu minte ascutita: Cadavrul din biblioteca imi vine acum in minte.

   Apreciază

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s