10 cărți de dezvoltare personală de citit în 2018

Astăzi voi scrie o postare puțin diferită. Dacă deobicei vin către voi cu recomandări din sfera beletristică, acum m-am hotărât să vă atrag atenția spre 10 cărți care nu sunt neapărat de dezvoltare personală, dar care cu siguranță vă vor schimba percepția și gândirea. Chiar și numai aflând de ele va fi un pas înainte, pentru că am observat că multe cărți de acest gen nu sunt suficient de mult promovate. Acum că am terminat introducerea, haideți să începem.

813otngnd2bl

1.Essentialism, de Greg McKeown

Este o carte din care chiar ai ce să înveți. McKeown împachetează în paginile cărții mai multe discipline cum ar fi leadershipul, informații despre ceea ce îi motivează pe angajați, strategii pentru succesul corporatist, cu sfaturi pentru luarea celei mai bune decizii și pentru trăirea unei vieți smart (smart living). McKeown foloseste termenul de ”Esențialism” pentru a defini îmbinarea dintre practicile mindfulness-ului cu cele ale planificării smart. ”The result is that by investing in fewer things we have the satisfying experience of making significant progress in the things that matter the most.”

McKeown împarte practicile Esențialismului în patru arii:

  1. Esența – ce înseamnă să te axezi dinspre ceea ce este neesențial spre ceea ce este esențial
  2. Explorarea – vorbind despre cum putem testa diverite practici și obiceiuri pentru a adopta esențialismul în viața noastră
  3. Renunțarea – practica continuă de a renunța la distracțiile care ne țin la distanță de productivitate
  4. Acțiunea – punându-se accentul pe importanța acțiunilor zilnice și a câștigurilor mici.

Dacă sunteți interesați de carte, o puteți comanda din România AICI sau AICI, în varianta în engleză.

15954552

2.Debt: The first 5000 years, de David Graeber

Cartea este împărțită în două părți: prima este analitică, iar a doua este una mai sintetică. Graeber incepe prin demontarea miturilor ce provin din istoria economiei, pornind de la cel conform căruia înainte de bani, oamenii foloseau pentru a își plăti unul altuia serviciile trocul. De fapt, conform antropologiștilor, trocul nu ar fi fost mai deloc utilizat în societățile tradiționale, oamenii din acele vremuri axându-se mai mult pe noțiunea de debite sau credite în ceea ce priveau relațiile economice dintre ei.

Analiza lui Graeber asupra datoriilor și a sclavarismului ne ajută să ne facem o idee de ansamblu asupra economiei moderne dar și a crizelor spre care pare că aceasta se îndreaptă periodit. Este o carte pe care sper să reușesc să o citesc, ținând cont că o gândire economică te ajută să îți managerieze mai cu atenție finanțele și să capeți un spirit intuitiv asupra modului în care merită să îți investești banii.

Găsiți cartea în limba engleză AICI.

marea-contractie-economica-the-big-short-in-interiorul-masinariei-infernale_1_fullsize

3.Marea contracție economică. The big short: In interiorul mașinăriei infernale, de Michael Lewis

”Dacă doriți să citiți o carte despre cauzele celei mai recenzte crize financiare, atunci v-o recomand pe cea scrisă de Michael Lewis.”- Steven Pearlstei, Washington Post

Atunci când prăbușirea pieței bursei din SUA a devenit cunoscută în toamna anului 2008, lucrurile păreau a lua prin surprindere pe toată lumea. Total greșit. Prăbușirea era deja așteptatată. Oamenii inteligenți care înțelegeau ce se petrecea cu adevărat erau paralizați de spernață și frică. Deși știau adevărul, au ales să nu vorbească deloc.

Puteți comanda cartea în limba română de AICI. iar in engleză de AICI.

cum-sa-nu-gresesti-puterea-gandirii-matematice-jordan-ellenberg-editura-publica

4. Cum să nu gresești. Puterea gândirii matematice, de Jordan Ellenberg

Jordan Ellenberg ne arată ca matematica nu se rezumă doar la incidente abstracte, care nu au niciodată vreo legătură cu realitatea, ci se regăsește în tot ceea ce facem – lumea întragă este străbătută de tipare matematice. Ea este cea care ne permite să vedem structuri ascunse în haosul aparent din jurul nostru.

Ellenberg vânează fire matematice logice printr-o diversitate de momente și locuri, începând cu întâmplările zilnice din viața fiecăruia și încheind cu dimensiunea cosmică. Să nu credeți că dacă în carte se pomenește destul de des de matematică, ea va fi una greu de înțeles. Usor de urmărit, presărată adesea cu umor, cartea vă va ajuta să vă feriți să cădeți în capcane din cauza nedeținirii unor instrumente potrivite. Vă va ajuta să înțelegeți că matematica este atotprezentă în viața cotidiană și că poate fi, așa cum spune autorul ”o preche de ochelari cu raze X, care scoate la iveală structurile ascunse dincolo de suprafața încurcată și haotică a lumii”.

Cartea poate fi achizionată în limba română de AICI, iar in engleză de AICI.

41hm2blf2pll-_sx311_bo1204203200_

5.The war of art: Break through the Blocks and Win Your Inner Creative Battles, de Steven Pressfield

Această reprezintă o citire rapidă, pentru că are doar 165 de pagini. Cartea are mai mult un rol motivațional decât unul de a te învața ceva nou sau de ați spune o poveste. Aveți aici câteva fraze de la începutul cărții pentru a vă face o idee mai clară despre ce fel de tip de carte este: There’s a secret that real writers know that wannabe writers don’t, and the secret is this: it’s not the writing part that’s hard. What’s hard is sitting down to write. Mă regăsesc în acest citat, pentru că de multe ori îmi vine destul de greu să scriu pentru blog articole destul de des pe cât mi-aș dori.

Dacă v-am făcut curioși, puteți arunca o privire la prețul cărții AICI.

excelenta-in-afaceri_1_fullsize

6. Excelența în afaceri, de Jim Collins

Multe companii au trăi ani în șir în obscuritate înainte de a deveni cunoscute la nivel mondial. De fapt, ele păreau a fi asemeni oricărei alte companii, până la un punct de tranziție care le-au propulsat spre succes. Pentru scrierea acestei cărți a lucrat timp de 5 ani o echipa de cercetare formată din 25 de oameni. În carte sunt indicate o serie de lucruri care pot conduce spre succes, dar și o serie de factori care este bine să fie evitați.

Drumul spre succes este pavat în principal de 3 factori conform studiilor lui Collins, și anume: oameni disciplinați, gânduri disciplinate și acțiuni disciplinate. Știu că acum veți strâmba din nas la citirea cuvântului disciplină, dar vă asigur că dacă citiți carte aveți vedea că acesta capătă un alt sens.

Găsiți cartea în limba engleză, la  preț redus, AICI, iar în limba română, AICI.

1165312

7. Oprește-te puțin și privește în jur, de Harmin Sunim

Sunim, un călugăr coreean budist educat în America confruntă în această carte provocările vieții. Sunim prezintă filosofia sa pentru un trai mai bun și mai fericit prin prisma a 8 arii: odihnă, mindfulness, pasiune, relații, dragoste, viață, viitor și spiritualitate. Folosindu-se de un limbaj modern colocvial (nu ați zice daca e călugăr, nu?), el pune accent pe faptul că atunci când ne încetinim puțin alegătura cotidiană, nu mai suntem la fel de acaparați de gândurile mistuitoare și durere. Multe învățăminte ale lui Sumin se axează pe lucruri deja știute, cum ar fi învățarea din greșeli, construirea unor relații puternice cu cei din jur.

Dacă veți considera că această carte vă va fi de folos și se potrivește cu ceea ce simțiți în momentul de față, o puteți găsi în limba română AICI, iar în limba engleză AICI, AICI.

41ilsjemw-l-_sx356_bo1204203200_

8. The 48 Laws of Power, de Robert Greene

Cu toții am avut în viață convingerea că tot ceea ce ne trebuie pentru a reuși în viață este Puterea și că trebuie să ne îndreptăm spre ea cu orice preț. Deși la un moment dat ne-am dat seama că nu acesta este scopul nostru primordial, Puterea rămâne în continuare foarte reală, ea fiind punctul invizibil de legătură între toate ierarhiile lumii. Am inclus această carte în top, deoarece consider că este important să cunoaștem cum folosesc oamenii puterea pentru propriile lor beneficii și ce să faci pentru a te proteja de abuzurile unor astfel de oameni.

Deși cartea se axează în mare parte pe importanța puterii, vei descoperi și lecții de viață, anecdote istorice uimitoare, dar și dacă o privești dintr-un punct mai pozitiv, abilitatea de a folosi puterea pentru înfăptuirea binelui.

Cartea o puteți găsi în limba engleză AICI, AICI.

81jhcnjlb2bl

9. Eat that Frog!: 21 Great Ways to Stop Procrastinating and Get More Done in Less Time, de Brian Tracy

Știm toți cât de aiurea te simți atunci când ți se pare că nu ești în stare să duci nimic la bun sfârșit. Mă refer la acea rezistență pe care o simțim când știm că trebuie să facem ceva important, dar tot amânăm momentul când trebuie să facem treabă. Timpul trece pe lângă noi în ritm alert, iar noi rămânem cu treaba nefăcută, dar și cu un sentiment apăsător de vină pentru că nu ne-am apucat când ar fi trebuit.

Pentru a sparge acest ciclu al amânării Tracy ne îndeamnă să mâncăm broasca, adică să ne stabilim priorități, să împărțim taskuri mari în taskuri mai mici, să învățăm să atăcăm broasca cea mai mare prima sau se începem cu ceva care nu este la fel de presant.

Găsiți cartea în limba engleză AICI, AICI.

mans-search-for-meaning_1_fullsize

10. Man’s Search for Meaning, de Victor E Frankl

Dacă ar fi să aleg din această listă doar o carte obligatorie, ei bine aș alege-o pe aceasta. Frankl a stat timp de 3 ani în patru tabere de concentrare naziste, inclusiv Auschwitz. În această carte ne poveste despre experiența sa și cea a colegilor prizonieri. Lucrurile care le ofereau un oarecare confort, bucurie și normalitate le-au fost cu brutalitate îndepărtate. Șase milioane de prizonieri au fost executați. Frankl a înfruntat tortura soldaților SS, nedreptatea de a fi bătutut până la ruperea oaselor și durerea de a vedea suferința celor din jurul său. Povestea sa este parcă desprinsă din filmele horror.

Citește și >> Cărți care ne fac mai deștepți

Ceea ce l-a făcut să înfrunte toate chinurile și i-a operit speranța că într-o bună zi va scăpa, a fost însemnătatea.

Dacă doriți să fă cufundați și mai adânc în această poveste marcantă, găsiți cartea AICI, AICI.

Aici se încheie lista mea de recomandări. Dacă v-ar plăcea să mai scriu astfel de articole, nu ezitați să îmi dați de știre printr-un comentariu!

Alina Talabă

Reclame

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s