Serial #1. Penny Dreadful – Povești de groază (2014-2016)

Bună, dragilor!

Aceasta este prima postare din anul 2018, prin urmare lăsați-mă să vă urez mai întâi un an nou plin de realizări, în care să atingeți cel puțin 50% din obiectivele propuse la sfârșitul lui 2017. Dacă nu v-ați setat încă rezoluțiile pentru noul an, atunci vă invit să o faceți, pentru a putea compara la sfârșitul anului ce v-a ieșit bine și ce nu.

Serialul pe care am să vi-l prezint astăzi se numește Penny Dreadful, iar numele său tradus de către Netflix este Povești de groază. Dacă sunteți împătimiți ai genului horror și polițist, aveți stomacul tare și nu vreți să ratați nici o poveste cu vrăjitoare sau vampiri, atunci nu trebuie să treceți cu vederea acest serial.

byjwmd

De unde provine numele de Penny Dreadful?

Pot să vă dezvălui proveniența numelui deoarece aceasta nu este un spoiler. Penny Dreadful este termenul folosit în secolul al XIX-lea pentru denumirea unor povestiri ieftine tipărite în gazete pentru satisfacerea setei de literatură a comunității din acea vreme. Subiectul acestor povestiri era adesea unul senzațional, axându-se în principal pe întâmplări cu detectivi, crime, monștri, vânători de fantome și alte personaje din lumea supranaturalului și grotescului.

Am ținut să vă precizez însemnătatea numelui pentru că el se potrivește mănușă serialului. Producătorii au combinat mai multe povestiri macabre, cum ar fi cea a lui Victor Frankestein, Dorian Grey, cu personaje ireale precum vampirii, vrăjitoarele, vârcolacii, clarvăzători,  vânători de vampiri și au creat o capodoperă.

Acțiunea se petrece în secolul al XVIII și îi are ca personaje principale pe Vanessa Ives, Malcom Murray, Ethan Chandler, The Creature, Victor Frankestein, Dorian Grey și Lily. Deja sunteți copleșiți de numărul mare de personaje? Acestora li se adaugă încă o duzină, toate fiind la fel de bine conturate și schițate, ca si în cazul celor principale. Firele epice se împletesc între multitudinea de personaje, fiecare împărtășind prin intermediul ecranului propria dramă.

vanessa-ives-penny-dreadful-36895707-3881-5165

Vanessa Ives este cel mai central personaj, în jurul ei orbitând toate necazurile. Pe parcursul serialului este suprinsă de multe ori în cadrul unui colaps mental, comunicând cu însuși Lucifer, părând a fi un magnet pentru forțele oculte.

tumblr_nkmijpfiu11uoiy7zo2_400

Se alătură lui Malcom Murray, tatăl prietenei sale Nina, în încercarea de a ajuta la salvarea fiicei acestuia, ajunsă în gherele necurate a unui personaj malefic din vina Vanessei. Însuși Malcom are o poveste interesantă, fiind bântuit de moartea propriului fiu și de traumele trecutului.

showtime

Căutării acestora se alătură Ethan Chandler, despre care veți descoperi în scurt timp că nu este deloc ceea ce pare a fi și Victor Frankenstein, doctor renumit care își oferă serviciile pentru analizarea vampirilor.

Nu vă faceți griji, nu am uitat de Dorian Grey, Creatură și Lucy. Țin însă să nu vă spun mare lucru despre ei de teamă să nu vă dau spoilere.

După mine serialul se adresează unui public mai adult, capabil să îi farmece prin intemediul metaforelor sale. Creatura este monstrul creat de Frankenstein, îndrăgostit de poezie. Adesea își descrie suferința prin intermediul versurilor, fiind singurul serial pe parcursul căruia am citit versuri întregi, extrase din opere precum cele ale lui Shakespeare.

a2396deab6928c635f2faeff9cf15edc

Dacă nu vă place foarte mult genul horror, dar sunteți tari de inimă ( în serial sunt multe imagini sângeroase, cadavre sfărâmate, nuditate în exces, totul fiind de un grotesc aparte), vă sugerez totuși să urmăriți serialul pentru că dincolo de aceste nuanțe romantice veți descoperi o poveste incredibilă. Nu înțeleg de ce au ales să încheie acest univers în al treilea sezon. Consider că aveau atât de multe alte cotloane de exploatat, încât ar mai fi putut produce cel puțin încă 2 sezoane care să te țină cu sufletul la gură. Dacă vă plac filmele de dragoste, ei bine, serialul explorează în oarecare măsură și această latură, dar nu vă așteptați la un final de genul:au trăit fericiți până la adâncii bătrâneții. Totul este o dramă.

Citește și >> Crimson Peak (2015). Recomandare film #2

Nota: 5+/5  pentru că este acum un preferat al meu. Îmi place mult că îmbină mai multe personaje din cărți, conturându-le pe toate în funcție de drama pe care fiecare autor a creat-o pentru personajul său. Nu am mai întâlnit niciodată un astfel de buchet înfricoșător într-un film. V-am spus: o capodoperă.

Voi ați urmărit serialul? Știți altele similare? Dacă da, vă rog să mi le recomandați, pentru că sunt o împătimită a genului.

Alina Talabă.

2 gânduri despre “Serial #1. Penny Dreadful – Povești de groază (2014-2016)

  1. […] Serialul mi se pare foarte inteligent, abordând teme destul de profunde și importante. Scenele au un efect vizual destul de grotesc, iar din cauza aceasta nu l-as recomanda persoanelor sub 16 ani și care nu suportă să vadă sânge/organe/cadavre. Cu siguranță regăsiți toată această gamă de grotesc în acest serial, însă nu la fel de mult ca în serialul Penny Dreadful. […]

    Apreciază

Lasă un gând bun :3