Sabia de sticlă (Regina roşie #2) de Victoria Aveyard | Recenzie

Titlu: Sabia de sticlă (Regina roșie #2)

Autor: Victoria Aveyard

Editura: Nemira

Nr. de pagini: 544

Data apariției: 6 aprilie 2017

sinopsis (1)

Al doilea volum din captivanta serie Regina roşie prezintă conflictul violent dintre armata tot mai numeroasă de rebeli roşii şi lumea stapânită de argintii.

Cu sânge roşu, dar cu o putere mai periculoasă decât ale argintiilor, aceea de a controla fulgerul, Mare a devenit o armă pe care Curtea Regala încearcă să o controleze. Însa atunci când scapă de Maven, prinţul şi iubitul care a trădat-o, descoperă că nu e nici pe departe singura aşa.

Misiunea ei este acum să-i recruteze pe alţii la fel ca ea, pentru ca împreună să lupte împotriva ordinii nedrepte care li s-a impus.

„Plină de evenimente dramatice şi de întorsături de situaţie tulburătoare, Sabia de sticlă este o continuare alertă şi palpitantă pentru cititorii Victoriei Aveyard.“

Booklist

Nu mi-o luați în nume de rău, însă nu vă recomand să citiți acest roman. La servici. La școală/facultate. În mijloacele de transport în comun. Nu vă recomand să vă înconjurați de oameni dacă plănuiți să citiți acest volum, deoarece sentimentele și reacțiile voastre vor fi atât de contradictorii încât oamenii vor avea impresia că ați evadat dintr-un ospiciu.

Dacă sunt o sabie, atunci sunt o sabie făurită din sticlă. Și simt că deja am început să mă sparg.

În volumul precendent am avut ocazia să descoperim o lume scindată în două categorii delimitate de culoarea sângelui, în care o simplă fată de aproape 18 ani, al cărei destin părea pecetluit de sângele roșu care îi curge în vene, a ajuns de la statulul de hoață la cel de prințesă, pentru ca în final să fie etichetată drept o teroristă.

Mare nu credea că va mai scăpa cu viață din mâinile logodnicului ei, prințul Marven, care prin intermendiul manipulărilor și a puterilor magice deținute de mama lui a ajuns să poarte cu aroganță coroana care aparținea regelui. Însă zeii s-au îndurat de protagonistă și au ajutat-o să scape împreună cu prințul Cal, care acum poartă povara uciderii tatălui său. Viața lor s-a schimbat complet, persoanele care erau înainte au dispărut, lăsând locul unor fugari rebeli care încearcă să echilibreze balanța între cei cu sânge roșu și cei cu sânge argintiu.  Mare este conștintă de faptul că singurul avantaj pe care îl poate avea în fața lui Marven este acela dat de o armată de oameni cu sânge nou – oameni cu sânge roșu, dar cu puteri ieșite din comun, asemenei celor argintii.

Așadar, protagonista se concentrează pe găsirea acelor persoane care se aseamănă cu ea și pe recrutarea lor pentru lupta împotriva celor argintii. Acest lucru se dovedește mai dificil decât se aștepta, deoarece și regele Marven îi vânează pe acești oameni, dorind să-i ucidă. Fiecare misiunea de recrutare presupune mijloace, planuri și tactici diferite, unele încheindu-se cu succes, altele marcând pierderi și eșecuri. Cu toate acestea Mare își continuă planul, horărârea de al înfrunta pe Marven crescând cu fiecare viață pe care nu reușește să o salveze.

Bildergebnis für red queen book meme

În acest volum, multe lucruri se vor schimba, iar schimbarea este atât de bruscă încât vei trăi cu impresia că citești cartea greșită. Dar nu este așa.

„Bineînțeles că știu că alții și-au dat viața pentru cauză și pentru mine. Dar și eu am murit. Mare din Pilonii a murit în ziua când a căzut pe un scut din fulgere. Mareena, pierduta prințesă argintie, a murit în Circul Oaselor. Și habar n-am cine este cea care a deschis ochii în trenul subteran. Știu numai cine a fost ea și ce anume a pierdut, iar povara aceasta este aproape zdrobitoare.”

 După toate evenimentele şi provocările prin care a fost nevoită să treacă, Mare ajunge să realizeze că nu mai ştie cine este, că şi-a pierdut identitatea în lupta ei pentru dreptate.

O să fiu sinceră cu voi.  Nu am acordat acestui volum 5 steluțe pe goodreads din cauza lui Mare. Au fost momente când am fost dezamăgită de ea, de nesiguranța care o urmărea asemeni unei fantasme, de deciziile luate într-un moment de impuls, fără să ia în considerare părerile prietenilor ei cu mai multă experiență. Aceasta a avut parte de o transformare bruscă, pierzându-şi inocenţa cu fiecare luptă pe care o poartă şi cu fiecare viaţă pe care o curmă. Acum Mare a devenit dură, implacabilă şi hotărâtă, însă chiar şi cele mai puternice persoane au parte de momente de slăbiciune. Ale ei sunt marcate de clipele în care mintea şi inima ei rătăcesc în trecut, la Marven. În ciuda faptului că e determinată să-l înfrunte şi să-l ucidă, inima ei nu poate uita clipele frumoase pe care le-a petrecut alături de prinţ.

Bildergebnis für sabia de sticla

În schimb, am fost plăcut surprinsă de evoluția lui Cal și a lui Kilorn. Aceștia s-au maturizat și s-au dezvoltat într-un mod remarcabil, însă evoluția acestora este umbrită de faptele eroice și nechibzuite ale protagonistei. Prinţul Cal, războinicul neînfricat pe care am avut ocazia să-l descoperim în volumul precedent a devenit umbra prințului care a fost odată. Sufletul său s-a spulberat în clipa în care a fost forțat de regina Elara să-și ucidă tatăl. Acum, principalul său obiectiv este răzbunarea morții regelui și pedepsirea reginei Elara, precum și oprirea lui Marven. Sentimentele care au început să înflorească în sufletele protagniștilor în primul volum au luat amploare în cel de-al doilea volum, însă fără o manifestare fizică substanțială.

„Ne unește o alianță, una neobișnuită, făurită din sânge și trădare. Suntem legați, conectați și luptăm împotriva lui Marven, împotriva tuturor celor care ne-au amăgit, împotriva lumii care se află pe punctul de a fi sfâșiată din interior. „

De la băiatul speriat de un destin inevitabil în armată, Kilorn a evoluat într-un bărbat hotărât să salveze lumea. În ciuda faptului că nu este argintiu și nici nu posedă vreo putere supranaturală, Kilorn se remarcă prin hotărârea de a lupta împotriva nedreptăților la care sunt supuși cei cu sânge roșu, prin loialitatea lui față de Mare, urmând-o fără să protesteze în misiunea ei de salvare a celor cu sânge nou. Sentimentele lui Kilorn pentru Mare sunt evidente pentru toată lumea, mai puțin pentru ea însăși, care este prea concentrată pe misiunea ei pentru a da vreo importanță sentimentelor proprii sau ale celor din jur.

Marven este orice, mai puţin un antagonist. În ciuda faptului că el întruchipează personajul negativ, atitudinea lui lasă de dorit. Nu este un geniu malefic, care încropește planuri cumplite de nimicire a inamicilor. După părerea mea, este doar un copil răsfățat, „băiatul mamei”, care acționează din impuls și mânat de capricii, executând ordinele primite de la regina Elara, cu toate că pe creștetul său e așezată coroana regelui. Acesta o vânează pe Mare, fiind obsedat de sentimentul dat de prezența ei alături de el și este detrminat să se folosească de toate mijloacele pentru a se asigura că o va avea din nou.

Sabia de sticlă este o veritabilă capcană pentru cititori, în brațele căreia te vei arunca orbește fără să știi ce ți-a pregătit autoarea;  o capcană din care nu vei putea scăpa decât cu pulsul accelerat, sentimentele răvășite și cu mai multe întrebări fără răspuns decât ai avut în momentul în care ai decis să te aventurezi în lupta care e pe cale să înceapă între cei cu sânge roșu și cei cu sânge argintiu.

Nota mea pentru acest volum este 5/5!

5_Books

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii Nemira cu o reducere de 20%! Tot ce trebuie să faceți este să dați click AICI. De asemenea, mai puteți găsi cartea și pe librăriile online partenere precum Elefant, Libris etc.

Aș vrea să mulțumesc editurii Nemira pentru exemplarul primit pentru recenzie.

ytu

Reclame

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s