Blestemul câștigătorului – Marie Rutkoski || Recenzie

Imagini pentru blestemul castigatorului

Autor: Marie Rutkoski

Nr. pagini: 365

Editură: Corint, Leda Edge

An apariție: 2016

SINOPSIS

        Kestrel, presată de tatăl ei, generalul armatei al unui imperiu ce geme de războaie, trebuie să facă o alegere: să se căsătorească sau să se înroleze în armată. Urmându-și inima și gândurile, aceasta sfârșește prin a lua un sclav în schimbul unei mari sume de bani. Aparențele înșeală astfel încât Kestrel îți va da seama că prețul pe care ea l-a plătit este mult mai mare decât bunul propriu-zis.

RECENZIE

         Seara bună. ”Blestemul câștigătorului” este al doilea roman primit spre recenzie de la Editura Corint, cărora le mulțumesc enorm de mult. Am cerut cartea din pură curiozitate, în urma părerilor citite și rating-ului de pe goodreads.

          Un roman de ficțiune istorică, bine construit, cu personaje complexe, bine individualizate, asumate și acțiuni bine gândite. Noțiuni noi mi-au fost servite iar eu le-am savurat pe toate. Atmosfera cărții m-a indus într-un tărăm îndepărtat, ce a purtat constant un parfum al domnișoarei Elizabeth în persoana lui Kestrel.

          O lectură ce s-a citit pe nerăsuflate și cu sufletul la gură. Genul acesta de YA mai puțin comun și cu elemente cât de cât originale caut și mă bucur că la Leda am găsit. 

          Acțiunea cărții are drept pornire războiul Herran, ce s-a purtat între cele două mari popoare: valorienii și heranii. În urma acestuia, cei dintâi cuceresc Peninsula Herran și îi convertesc pe cei stăpâni ca fiind sclavi, indiferent de rangurile lor. Li se confiscă bunurile, pământurile, ba chiar și casele. 

          La câțiva ani de la instaurarea acestui „regim”, heranii sunt sătuli de supunere și decid să înainteze o revoltă prin care drepturile să le revină, iar valorienii să dispară de pe pământurile lor. Lucrul acesta pare a fi posibil într-o zi în care Kestrel, condusă de inconștient și absorbită de un simplu sclav, pierde nu doar o sumă considerabilă de bani cât și istețimea. 

  Personajele principale sunt Kestrel și Arin.tumblr_nn4rrcNPSn1t035z2o3_540.png    

  Fata este valoriană iar familia ei face parte dintre cele mai înalte ranguri ale societății motiv pentru care viața sa pare a fi din exterior complet roz. Aceasta trăiește un zbucium interior și o presiune constantă datorită tatălui ei care deși pe variante ocolitoare, îi impune să alăture ca strateg armatei. Pasiunea ei este muzica, pianul, nicidecum frontul sau sângele rece. În timp ce adăugam cartea la CR pe Goodreads, am văzut un comentariu: „sper ca Kestrel să nu fie la fel de proastă și în volumul 2”. Socotind-o isteață și fâșneață, complet hotărâtă, nu am înțeles la ce se referea domnișoara cu pricina în fraza ei. Acum am înțeles. Și corectarea devine: „dar oare la fel de fraieră?”. Discuția merge în două direcții pentru că o să observați și voi dedicarea pentru popor și ideile strălucite ale fetei. 

        tumblr_nn4rrcNPSn1t035z2o1_500.png  Arin este personajul masculin al romanului și încă de la început te prinde cu acel „quelque chose”. Să fie oare caracterul lui dezinvolt, arogant, oarecum superior sau acțiunile din trecut îl fac să gândească și să hotărască în acest mod?! Sclavul are parte de o întreagă evoluție atât fizică cât și comportamentală. Kestrel îl ține din scurt, însă el este chiar mai curajos decât pare. Învață obiceiurile dușmanului. Privește îndeaproape. Atent la detalii. Cunoaște dragostea și va fi amenințat de ea. 

          Până în final lucrurile iau o întorsătură de 361 de grade iar încrederea se pierde o dată cu această mișcare. Amirstiții vor fi încheiat, compromisuri vor fi luate, dar oare dragostea? Se pierde, rezistă, se așteaptă? 


Puncte tari: pluriperspectivismul, pagini aerisite, personaje frumos evidențiate

Puncte slabe:

Citat/scenă preferat/ă“Happiness depends on being free, Kestrel’s father often said, and freedom depends on being courageous.” 


           RATING

Vă îndemn cu mare drag să citiți această carte. E ceva aparte. A avut ceva al ei. Mulțumesc din nou editurii pentru exemplarul oferit. Abia aștept să citesc și celelalte două volume. Cartea poate fi achiziționată de aici:

pret_libris             Imagini pentru tradarea castigatorului                 pret_elefant

Acum și volumul 2, disponibil la Editura Corint. 

Reclame

Un gând despre “Blestemul câștigătorului – Marie Rutkoski || Recenzie

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s