mica reteta a fericirii, hygge arta daneza

Mica enciclopedie Hygge. Rețeta daneză a fericirii – Recenzie

Bună, dragilor!

Prin intermediul acestei cărți veți descoperi arta daneză care presupune sentimente de calm și mulțumire pentru ceea ce vi se întâmplă în fiecare moment al zilei. Hygge este un fel de mindfulness, doar că nu se rezumă doar la asta. Hygge ( pronunțat în daneză hoo-ga ) nu se poate traduce în engleză fără a își pierde sensul. Este un fel de coziness, dar este mult mai mult de atât.

IMG_20170709_185528

Hygge este sentimentul pe care îl simți atunci când stai la geam cu o cană de vin fiert în mână și privești cum cad fulgii de zăpadă. Hygge este o seară de boardgames alături de prieteni, în timp ce în cuptor se coace prăjitura preferată. Hygge este o noapte la munte într-o cabană, în timp ce s-a luat curentul și asculți cum cad stropii de ploaie pe acoperiș.

În carte veți găsi mai multe studii care demonstrează faptul că danezii sunt cei mai fericiți oameni de pe planetă și asta în ciuda vremii reci din majoritatea timpului. Din cauza condițiilor neprielnice aceștia au dezvoltat o cultură de a se bucura de lucrurile mici, de a fi prieteni fideli și cumsecade, de a își decora casele cu bun gust astfel încât să fie cât mai luminoase în zilele scurte ale iernii și care să le pună la dispoziție tot ce au nevoie pentru o escapadă cu prietenii.

IMG_20170710_205943

Cartea nu pune la dispoziția cititorului o rețetă miraculoasă pentru fericire. În schimb, îi arată acestuia cum să se bucure și să redescopere lucrurile mici care îi aduc bucuria în viața sa. Ca cititor, ești sfătuit să investești în obiecte de design care să îți bucure sufletul, chiar dacă asta înseamnă să strângi câțiva bănuți. Ești îndemnat să stingi becul seara și să aprinzi o duzină de lumânări pe care să le împrăștii prin toate colțurile încăperii. Lumina emanată de lumânări este organică, misterioasă, romantică și te binedispune, relaxându-te.

Lucrurile esențiale pentru a face din hygge o senzație sunt:

 1. Lumânări – nu trebuie să fie neapărat parfumate.
 2. Ciocolată de bună calitate.
 3. Ceaiul favorit
 4. Cartea favorită – autorul recomandă A Farewell to Arms, de Ernest Hemingway.
 5. Filmul favorit – autorul recomandă Matador.
 6. Gem
 7. O pereche de șosete de lână
 8. O selecție de scrisori favorite – pentru cei mai în vârstă.
 9. Un hanorac călduros
 10. Un carnet pe care să scriem gânduri
 11. O pătură drăguță și călduroasă
 12. Hârtie și stilou
 13. Muzică bună – autorul recomandă Gregory Alan Isakov, Charles Bradlly, Agnes Obel
 14. Un album foto.

Recunosc, m-am trezint în timpul citirii acestei cărți răscolind prin casă după lumânări. Le-am aprins. Am căutat pe YT Hygge music playlist și am continuat să citesc. M-am simțit enorm de bine și de relaxată. A fost ca o descătușare. Aveam nevoie să mi se readucă aminte faptul că lucrurile mici sunt cele de care te bucuri cel mai tare. Am încercat să fac și o baie la lumina lumânării, dar când am intrat în cadă apa era extrem de rece și mi s-a dus tot hygge-ul… 😦

IMG_20170710_211205

Concluzie

Recomand cartea. Se citește ușor. Este simpatică și foarte hyggelig. Conține multe poze care te vor inspira. Este genul acela de carte pe care o deschizi uneori doar pentru a te binedispune. Eu am achizionat-o cu 50% reducere de aici.

Reclame

3 gânduri despre “Mica enciclopedie Hygge. Rețeta daneză a fericirii – Recenzie

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s