În umbra pașilor tăi, de Vitali Cipileaga | Recenzie

In_umbra_pasilor_tai_vitali_cipileaga„Poți schimba un om, iubindu-l!”

În umbra pașilor tăi este un roman ale cărui personaje par a nu fi schițate complet. Spun asta deoarece pe tot parcursul lecturii ai impresia că deși citești o carte despre Theodor nu știi mai nimic despre viața acestuia. Toate persoanele din carte par să trăiescă în umbra unor secrete, care dacă ar fi destăinuite probabil ar face tututor viața mai ușoară.

Începutul romanului urmărește prăbușirea pe toate planurile a tânărului Theodor ca urmare a pierderii viitoarei sale soții, Paula, într-un accident de mașină. Încă din primele pagini ne este prezentată și povestea unui alt personaj, aflat undeva între viață și moarte pe un pat de spital. Mi-ar fi plăcut să nu citesc deloc acest capitol. Vă voi spune mai jos de ce. După o perioadă de aproximativ 2 ani se pare că Theo este dispus să reînceapă o viață normală alături de Laura. Totuși, trecutul nu îi dă deloc pace și pare că se materializează prin intermediul unor scrisori anonime primite cu regularitate.

In_umbra_pasilor_tai_vitali_cipileaga(2)

Motive pentru care să citești această carte:

  • Povestea este oarecum ambiguuă, dar se citește ușor. La un moment dat se crează o atmosferă destul de intrigantă. Am amânat învățarea pentru un test numai ca să mă lămuresc ce și cum.
  • Evoluția lui Theodor. Cred că această carte a fost scrisă pentru a arăta că indiferent de cum suntem loviți de soartă, ca oameni reușim mereu să evoluăm și să devenim o variantă mai bună a noastră. Personajele par să respecte acest tipar.
  • Povestea. Inițial am crezut că va urma un curs mai clișeic. De fapt, cam jumătate de carte am trăit cu ideea asta. Țin să cred că autorul a fost sfătuit pe la mijlocul cărții să schimbe macazul că dă în scenariu de filme indiene. Mi-a plăcut modul în care a făcut-o, elementul supriză, asul din mânecă (spuneți-i cum vreți) materializându-se prin prezența Carlei.
  • Citate care te transpun într-o stare meditativă. Cam fiecare capitol începe cu un citat menit să fie povață la vremuri de ananghie. Eu le-am subliniat cu sfințenie aproape pe toate și jur că mă voi întoarce să le recitesc ori de câte ori voi simți nevoia.
  • Personaje suport. Bogdan este un personaj care putea fi omis cu desăvârșire. Autorul a preferat să nu o facă, iar eu mă bucur pentru asta. Omul acesta mi-a devenit tare simpatic prin adevărul vorbelor sale. Pare singurul care reușește să privească cu seninătate hopurile vieții.
  • Finalul. Eu prevăzusem un cu totul alt final la citirea primelor pagini. Cel redat de carte mi-a plăcut mul mai mult și mi-a adus aminte de Alchimistul lui Coelho. Nu, cele două cărți nu seamănă. Pur și simplu am fost transpusă în aceeași stare.

In_umbra_pasilor_tai_vitali_cipileaga(3)Ce nu mi-a plăcut?

  • Începutul. Aș fi preferat să se renunțe la o scenă de la începutul cărții. În felul acesta poate aș fi avut parte de intrigă încă de la prima pagină, nu doar de la jumătatea cărții.
  • Detaliile inutile. Ar fi fost și mai veridică povestea dacă nu aș fi aflat serii de ceasuri sau de alte chestii care îi aparțin lui Theodor. Nu cunosc lucrurile după serii. Mi-ar fi plăcut să fie descrise. Să mi le imaginez. Nu să fiu nevoită să le caut pe google…. Înțelegeți ce zic?
  • Secretele banale. Mi se pare ciudat cum unele personaje aruncă doar indicii iar apoi se retrag în carapacea lor, motivând că doar atât pot face. Genul acesta de atitudine mi-a amintit puțin de telenovele.

Per ansamblu, vă recomand cartea cu drag. Nu regret că am citit-o. A fost o lectură ușoară care m-a destresat și m-a făcut să mai uit de stresul cotidian (licență, teste………..). Mi se pare un cadou bun de făcut pentru sufletul cuiva drag sau de ce nu, pentru propriul tău suflet. Da, mi se pare că această carte se citește cu sufletul, cu inima, pentru că deși nu este perfect scrisă și nu are o intrigă foarte elaborată, tânjești după dânsa și mori de nerăbdare să vezi cum mai evulează acțiunea.

Nota: 4/5 ★★★★☆

Le mulțumesc celor de la editura Bestseller pentru acest exemplar. Sper să continue să se dezvolte cât mai mult și să scoată pe piață cât mai multe cărți de calitate. Cartea poate fi achizionată de la ei pe site, aici.

Alina Talabă

3 gânduri despre “În umbra pașilor tăi, de Vitali Cipileaga | Recenzie

  1. Hihii, editura a fost drăguță și mi-a trimis și mie cărticica. Și pe mine m-a relaxat și îți zic sincer că mi-a plăcut mult. Mă așteptam la ceva super clișeic și siropos (mai ales că nu prea mi-a plăcut mie „De vorbă cu Emma”), dar cartea asta chiar m-a făcut să trec prin diferite stări și a fost foarte aproape de sufletul meu. Într-adevăr, Eu n-am fost atât de atentă la ce nu mi-a plăcut, însă am simțit că ceva a lipsit. Totuși, m-am bucurat de carte și chiar m-a relaxat, mai ales că și eu am fost cu simulări, teste, nebunii.. Am mai auzit că la facultate e mult mai greu decât orice bac, însă mă descarc și eu.. :))

    Mult spor în tot ce faci și lecturi frumoase! >:D<

    Apreciază

    • Eu nu am citit De vorba cu Emma. Multumesc mult! Si eu am fost stresata cu bac-ul, deci te poti descarca cat de mult vrei. O sa fie bine si vei vedea si tu ca e mult mai usor decat ai crede acum. ^^ Lecturi frumoasi si tie si spor la invatat! >:d<

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un gând bun :3