Nu te împiedica de mine, te implor! de Georgiana Vâju | Recenzie

Titlu: Nu te împiedica de mine, te implor33862931! (vol. 1)

Autor: Georgiana Vâju

Editura: Quantum Publisher

Nr. de pagini: 200

Data apariției: decembrie 2016

 

sinopsis (1)

O relație pasională, ce o consumă și o intoxică, dar care a căpătat o dependență periculoasă, o aduce pe Ana în pragul confuziei. Dându-și seama că derapează, se internează de bunăvoie într-un sanatoriu pentru a-și trata suferințele sufletului.

Aici îl cunoaște pe Iv, medicul ei curant…

sinopsis-1

Pentru început, simt nevoia să vă împărtășesc motivul pentru care am ales să citesc această carte zilele trecute. Vreau să vă dezvălui secretul pentru care acest volum mi-a atras atenția în mod deosebit și și-a dobândit dreptul de a fi citit înaintea altora. Și, ca să nu mă mai lungesc, mai jos găsiți explicația.

h

O conversație care „va rămâne în istorie” (fiind deja foarte virală pe internet) îmi permit să afirm și am observat că multă lume îmi împărtășește această opinie. Autoarea vine să sublinieze și să corecteze într-o manieră amuzantă, detașată anumite greșeli de ortografie pe care mulți le fac în zilele noastre.

Ana, un tânăr psiholog care se confruntă cu un dezechilibru emoțional datorat amalgamului de sentimente pe care nu mai reușește să le descâlce, hotărăște să se interneze de bună-voie într-un sanatoriu, cu speranța că un tratament adecvat o va ajuta să-și pună ordine în gânduri și în sentimente. În urma analizelor, Ana e diagnosticată cu depresie și pneumonie. Cu dosarul întocmit,  se prezintă la doctorul Iv care își exprimă clar scepticismul cu privire la depresia fetei, spunându-i că diagnosticul ei este doar o supoziție, pe care urmează să o verifice el însuși pe perioada internării ei. În privința pneumoniei, i s-a prescris un tratament cu injecții, dar oare sufletul cum o să și-l trateze?

Pe parcursul romanului, Ana încearcă să se descopere, să se reconstruiască. Spulberată de o avalanșă de sentimente concretizate într-o dragoste dăruită și neîmpărtășită, acesta se scufundă într-o depresie care amenință să o distrugă complet. Doctorul Iv apare ca un colac de salvare, care depășește sfera de simplu medic, ajungând să-i câștige fetei prietenia și încrederea. Astfel, printre vizitele medicale, aplicarea tratamentului împotriva pneumoniei și discuțiile cu privire la cauza suferinței ei, doctorul Iv încearcă să o cunoască pe Ana așa cum este ea în realitate și ajunge să se îndrăgăstească de aceasta.

Image may contain: 1 person, outdoor and text

Iubirea este cea mai periculoasă armă. Este un pumnal pe care îl poți folosi ca să te salvezi, sau te poate ucide dacă e întreptat împotriva ta. O sabie cu două tăișuri. Fericire sau suferință. Viață sau moarte. Bucurie sau depresie.

O carte de o sensibilitate remarcabilă, care filozofează pe înțelesul tuturor despre conceptul iubirii, a descoperirii sinelui și a capacității omului de a se vindeca de rănile sufletești. De-a lungul secolelor, s-au descoperit diverse remedii pentru bolile și rănile trupești, însă sufletul rămâne o enigmă grea de descifrat. Pentru suflet nu s-a găsit remediu. Da, și sufletul se mai îmbolnăvește. Și sufletul poate fi rănit. Și probabil că vă întrebați, pe el cine îl îngrijește? Ei bine, răspunsul este foarte simplu. Noi ni-l vindecăm. Și, în principiu, singurul medicament care ne vine în ajutor este timpul.

Imagini pentru sad girl smoking tumblr

Ana este acel gen de persoană care analizează și trece prin filtrul rațiunii orice informație. Nu pot să spun că despică firu-n patru. Nu. Ea îl despică-n 15. Rumegă orice fărâmă de informație, uneori până la epuizare, o întoarce în minte pe toate laturile astfel încât să se asigure că nu-i scapă nimic. Ca orice om normal, are vicii. Mărturisește că fumează și bea cafea în cantități industriale. În schimb, nu consumă alcool. Dar, sincer acum, mintea ei este suficient de aglomerată de gânduri și meditații, nu mai e nevoie și de alcool ca să-i încețoșeze rațiunea.

Nu-mi rămâne decât să admit și eu, la fel cum au făcut-o alți filosofi înaintea mea, că dragostea e mai puternică decât rațiunea…

Ce vorbă mare! Într-adevăr, când simți fiorul dragostei cum îți urcă din vârful degetelor, trece prin tot corpul, până ajunge la inimă, se produce un scurtcircuit la creier. De multe ori ne propunem să punem piciorul în prag și să schimbăm anumite lucruri în viața noastră, dar când inima e la butoane, trebuie să îi respectăm poruncile, chiar dacă ele amenință să ne arunce de pe marginea prăpastiei.

Mi-a plăcut acest roman în special pentru că m-am regăsit și eu în anumite ipostaze. Asemeni Anei, gândesc prea mult. Analizez anumite aspecte în exces și nu de puține ori, prin acest fapt ne facem singuri rău, așa cum procedează și protagonista noastră fără să realizeze. Sau poate e conștientă de impactul pe care îl are meditatul asupra sănătății ei mintale, dar refuză să accepte această premisă.

Dragostea, după părerea mea, trebuia să mă facă fericită, nu tristă, dragostea trebuia să mă urce pe culmi, nicidecum să mă arunce pe fundul prăpastiei.

Dragostea este un termen abstract, având mai multe interpretări și definiții. Fiecare individ o percepe în felul lui, iar pentru fiecare dintre noi dragostea înseamnă altceva.

Stilul autoarei este unul ușor și plăcut, presărat cu firimituri din realitate și citate care îți vor ajunge la suflet, pe care te simți nevoit să le transcri în caietul tău preferat cu citate care te-au impresionat în mod plăcut.

Recomand acest volum celor care doresc să se relaxeze într-o după-amiază alături de o cană de ceai/cafea și o carte ușoară, fără o acțiunea care să-ți ridice pulsul la cote alarmante, și care să te farmece prin simplitatea ei.

Nota mea pentru acest volum este 4/5!
4_books

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Quantum Publisher, cu o reducere de 20%. Tot ce trebuie să faceți este să dați click AICI!ytu

 

8 gânduri despre “Nu te împiedica de mine, te implor! de Georgiana Vâju | Recenzie

 1. „- Auzi frumoaso?
  – Cu cratima sau fara?
  – Fara.
  – Aud. ”
  De cand am citit dialogul asta, vreau cartea asta atat de mult!!!
  Foarte frumoasa recenzia!

  Apreciază

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s