Top 5 cărți de care nu trebuie să te ferești în adolescență

     Săptămâna trecută mă plimbam prin biblioteca școlii (adica m-am învârtit de 3 ori într-o camera de 5×5) și m-am gândit la un scurt top legat de cărțile adolescenței. Mi-am luat frumușel carnețelul și pixul, pe doamna bibliotecară și am început treaba.

1. Jane Eyre 

      Jane Eyre este cel mai cunoscut roman al autoarei Charlotte Bronte. Publicată inițial în 1847, povestea îi aduce în prim plan pe Jane și pe domnul Rochester. Un bildungsroman și un roman al formării, așa a fost luat ca reper.

      Alte genuri: social criticism, ficțiune, dramă, literatura gotică

Găsești cartea aici: Elefant, Libris, Cărturești.

Scurtă descriere:

      Jane Eyre se refugiază la Casa Thornfield, unde se angajează ca guvernatoare pentru bogatul Edward Rochester. Izolata și impunătoarea locuință a domnului Rochester, la un loc cu răceala acestuia, pun la grea încercare rezistența tinerei, călită în anii săi de orfelinat. Reflectând la trecutul ei, Jane se deschide față de domnul Rochester, de care ajunge să se îndrăgostească, dar care ascunde însă un secret teribil.

      Povestea se găsește și într-o ecranizare de excepție contemporană. Abia aștept să pun mâna pe carte, iar mai apoi să văd filmul. Pe mine m-a convins. 

2. La răscruce de vânturi Imagini pentru la rascruce de vanturi

    Nu cred că nu ați auzit măcar o singură dată în viața voastră scurtă despe acest roman. Refuz să cred acest lucru, așa că deși știu că știți cum merge treaba în cartea aceasta vă propun câteva informații.

   La răscruce de vânturi este o carte scrisă de Emily Bronte și publicată în 1847. De data aceasta povestea îi aduce în prim plan pe Heathcliff și Catherine. Soarta pare că îi vrea împreună însă lumea vrea altceva.

Genuri: ficțiune, roman de dragoste, literatura gotică

Găsești cartea aici: Elefant, Libris, Cărturești.

  Scurtă descriere:

   Un băiat tânăr și sărac, pe nume Heatcliff, adoptat de către bogata familie Earnshaw, dezvoltă o relație intensă cu sora sa vitregă, Cathy. Atunci când Heatcliff crește, totul ajunge în posesia lui.

Acum într-o ecranizare de excepție contemporană. 

3. Ana Karenina Imagini

     Anna Karenina este un roman scris de Lev Tolstoi și publicat în intervalul 1875 – 1877. În opoziție cu Război și pace, romanul aduce în prim plan o viziune asupra vieții contemportane din timpul respectiv. Un roman al vieții de familie care aduce în prim plan relațiile dintre viață și moarte, iubire și fericire. Găsiți recenzia cărții aici.

     Genuri: roman, realism literar

Găsești cartea aici: Elefant, Libris, Cărturești.

Scurtă descriere:

      Anna Karenina are tot ceea ce-și doresc contemporanii săi: este soția lui Karenin, un oficial de rang înalt căruia i-a născut un băiețel, iar statutul său social este unul la care alții doar pot visa. După ce primește o scrisoare de la fratele său, afemeiatul Oblonski, prin care acesta o roagă să vină să-l ajute să-și salveze căsnicia, Anna pleacă la Moscova. Pe drum face cunoștință cu contesa Vronskaia, pe care o condusese la tren fiul său, galantul ofițer de cavalerie Vronsk. Când Anna îi este prezentată lui Vronski, între cei doi se produce o atracție instantanee care nu poate, și nici nu va fi ignorată. La marele bal, vede că Vronski e îndrăgostit de Anna, care, deși e femeie măritată, îi întoarce atențiile tânărului. Anna încearcă să-și recapete echilibrul întorcându-se val-vârtej acasă, dar Vronski vine după ea. Încearcă să reia rutina familială, dar gândul la el o tulbură necontenit. Cei doi își dau frâu liber sentimentelor și au o relație care va scandaliza înalta societate din St. Petersburg. Karenin se vede pus într-o situație inadmisibilă, așa că e obligat să-i dea un ultimatum soției sale.

Acum într-o ecranizare de excepție contemporană.

4. Invitația la vals Imagini

     Un alt titlu pe care voi cu siguranță l-ați mai auzit, Invitația la vals a lui Mihail Drumeș este povestea care te ține cu sufletul la gură 320 de pagini. Tudor și Macaela își construiesc un univers al emoțiilor și al frământărilor provocate de iubire.

       O scurtă descriere nu știu dacă își mai găsește locul așa că voi lăsa câteva rânduri care ar trebui să vă convingă.

Găsiți cartea aici: Libris

 ”Invitația la vals are acordurile ei fine, sensibile, muzicalitate interioară și rezonanță intimă cu eternul omenesc, cu frământările subconștientului și poate de aceea, mărturisită sau nu, trecerea ei în conștința cititorului prin atingerea delicată a emoționalului este adevăratul succes al acestei povești de iubire cu valoare cinematografică.“ Florea Firan

 5. Mândrie și prejudecată Imagini pentru mandrie si prejudecata

     Romanul Mândrie și prejudecată a fost scris de Jane Austen și publicat în 1813. Acesta a fost considerat o capodoperă a autoarei, motiv pentru care se află printre cele mai bune zece romane din lume.

Găsiți cartea aici: Elefant, Libris, Cărturești.

  Gândeşte-te la trecut numai în măsura în care amintirea lui îţi aduce bucurie. – Mândrie și prejudecată

Scurtă descriere:

       Lizzie face cunoștință cu Dl. Darcy, un bărbat arătos dar și – așa cum pare a fi – snob,și astfel începe o bătălie a sexelor. Întâlnirile lor devin frecvente și însuflețite, dar departe de a fi încurajatoare. Lizzie simte însă că nu poate accepta cererea în căsătorie a unui verișor îndepărtat, Dl. Collins  și – susținută de tatăl ei – își șochează mama și pe Dl. Collins refuzând cererea acestuia. Cand Dl. Bingley pleacă pe neașteptate la Londra, devastând lumea lui Jane, sora acesteia, Lizzie îl învinovățește pe Dl. Darcy pentru suferința acesteia. Dar, criza prin care trece sora mai mică Lydia îi deschide ochii lui Lizzie asupra adevăratei naturi a relației ei cu Dl. Darcy.

  Acum într-o ecranizare de excepție.

Imagine similară

      Ei, gata treaba mea pe ziua de azi. Mi-a plăcut la nebunie să realizez acest top. Trebuie să recunosc că nu am citit încă nimic de aici, tocmai ce mi-am cumpărat câteva dintre romanele menționate. Abia aștept să le realizez recenziile și să vă conving și mai mult să le citiți.

V-am cuprins! – Ioana

Reclame

8 gânduri despre “Top 5 cărți de care nu trebuie să te ferești în adolescență

  1. Am citit doar două cărți din această listă. ,,Mândrie şi prejudecată” şi ,,Jane Eyre” sunt cărțile mele de suflet! Restul cărților le am pe lista de to read şi sunt foarte curioasă în privința lor. ❤
    Îți doresc mult spor în tot ce-ți propui şi lecturi frumoase! ^-^

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s