Cum să-ţi aminteşti şi să reţii mai mult din ceea ce înveţi

ilsnkt1imxe-mari-helin-tuominen

Da, ştiu, învăţatul ia foarte mult timp.

Când eşti la facultate şi ai 3,5,10 examene în două săptămâni de sesiune începi să regreţi vremurile când te plângeai de cât de mult aveai de învăţat în liceu. Ai da timpul înapoi, numai să mai ai de învăţat 3 foi de pe o zi pe alta. Acum ai de citit şi de învăţat vreo 100 de foi pe examen într-un termen de vreo 2-3 zile. Dacă ai fost inspirat și ți-ai subliniat materialele din timpul semestrului, atunci felicitări! Ești un conștiincios. Dacă nu, welcome in dă club.
O zi are doar 24 de ore și este evident că nu te poți folosi de toate pentru a învăța cu o seară înainte examenului. Mai ai nevoie să și dormi, mănânci, să dai scroll pe facebook, să te destresezi, etc. Învățatul ăsta chiar e stresant. Cred că dea știi din moment ce ai ajuns să citești postarea asta.
Soluția cea mai ideală ar fi să înveți cu intervale de pauze între sesiuni, dar fără a învăța pe de rost. Am vorbit deja AICI că învățarea pe de rost nu are nisi un beneficiu.

S-a constat că prin alocarea unui timp sau spațiu liber în programul tău, în care nu repeți materia non stop, ajungi să reții și să îți amintești mai multe informații într-un timp mult mai scurt de studiat.  Nu este bine să înveți toată informația dintr-o suflare cu o zi, două, înaintea testului, deoarece imediat după acesta informațiile dobândite prin răsfoirea materialului de studiu vor fi uitate. Dacă tot ne chinuim să învățăm sute de pagini, poate ar fi bine să și reținem ceva din ele, pe termen lung, nu?
În străinătate, conceptul despre care urmează să vorbesc poartă denumirea de ”spaced repetition” și este considerat a fi una dintre cele mai puternice tehnici pentru a îmbunătăți abilitatea creierului de a își reaminti ceea ce ai studiat. La noi nu am găsit o traducere exactă și nu aș vrea să inventez acum o expresie.
forgetting20curve

Ce sunt mai exact aceste repetiții cu intervale de pauză?

Am spus deja că informația nerepetată va fi uitată. Această tehnică face învățarea mai efectivă prin prisma faptului că vei depune efort să îți reamintești materialele deja studiate. Asemeni unor muchi, creierul tău răspunde mult mai bine acestor stimuli și face mult mai bine conexiuni. Prin repetarea după intervale de pauză îți exersezi cunoștințele, făcând și mai bine conexiuni între legăturile deja formate. Ea conduce creierul spre o retenție a cunoștințelor a Dacă citești un fragment de 20 de ori nu îl vei învăța pe de rost la fel de ușor ca atunci când îl citești de 10 ori atunci când dai greși să îl reciți în timp ce încerci să ți-l readuci aminte. Un studiu efectuat în 1999 sugerează faptul că cei care învață informații noi aplicând această tehnică rețin cu cu 67% mai mult față de cei care repetă tot de atâtea ori, dar fără intervale de pauză între repetiții.
1502879

Cum să o pui în practică?

Sunt câteva moduri pentru a putea implementa această strategie de învățare în programul tău zilnic. Să zicem că ai deja făcute câteva flashcard-uri pentru concepte cheie pe care trebuie să le reții neapărat.
Una dintre aceste strategii spune că cele mai bune intervale de a repeta materialul de studiu sunt următoarele:
  • Prima repetitie: 1 zi;
  • A doua repetiție: 7 zile;
  • A treia repetiție: 14 zile;
  • A patra repetiție: 35 de zile;
Bineînțeles, intervalele de mai sus au fost calculate ca urmare a unui algoritm foarte complex, doar pentru a demonstra teoria aceasta a repetărilor la intervale.
O adaptare a ”algoritmului” de mai sus ar putea fi pusă în practică prin procurarea unor cutii care să fie gazdele lecțiilor de studiu pentru anumite intervale de repetiție, după cum urmează:
  • Cutia 1: în fiecare zi
  • Cutia 2: o dată la două zile
  • Cutia 3: o dată pe săptămână
  • Cutia 4: o dată la două săptămâni
  • Cutia 5: de învățat înaintea testului.
Fiecare secțiune de studiu va începe a fi memorată pornind de la Cutia 1. Atunci când crezi că deja începi să stăpânești destul de bine materia, o vei muta în Cutia 2. Dacă peste două zile repeți secțiunea pe care ai pus-o acum în Cutia 2 și vezi că nu prea îți mai aduci aminte nimic, aceasta va fi mutată din nou în Cutia 1. În felul acesta te vei asigura că studiezi cu sârguință lecțiile care îți dau cea mai mare bătaie de cap.
Tot ce îți rămâne de făcut este să stabilești când este bine să pui materialul de studiu în Cutia 1, de acolo totul recurgând de la sine.

Aplicații care îți vin în ajutor

Una dintre cele mai populare aplicații care te ajută să implementezi într-un mod cât mai eficient și adaptat algoritmul de mai sus este Anki și poate fi descărcată gratuit pentru orice sistem de operare(inclusiv Android).

Eu nu am folosit până acum această metodă, deoarece abia am descoperit-o. Voi încerca să o testez în viitor și voi reveni cu păreri sau poate chiar cu un nou articol. Oricum, pare promițătoare.
Alina Talabă.
Reclame

3 gânduri despre “Cum să-ţi aminteşti şi să reţii mai mult din ceea ce înveţi

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s