Înainte să te cunosc, de Jojo Moyes | Recenzie

inainte_sa_te_cunosc_jojo_moyes_recenzie

Voi începe oarecum atipic această recenzie prin a vă spune că finalul cărții ”Înainte să te cunosc” (Me before You) m-a răvășit complet. Mi-au trebuit vreo 3 zile bune să îmi revin și să meditez asupra a ceea ce s-a produs în sufletul meu, asta deși cartea am citit-o ÎNTR-O ZI. O singură zi.

Jojo Moyes scrie surprinzător de bine, fapt care nu e de mirare ținând cont numărul de exemplare vândute ale aceastei cărți. Am cerut această carte celor de la târgulcărții.ro fără a ști absolut nimic despre poveste. M-a uimit. Nu cred că am mai fost atât de captivată de o carte și nu cred că am mai vărsat atâtea lacrimi de pe vremea citirii volumului Sub aceeași stea, de John Green.

inainte_sa_te_cunosc_jojo_moyes1

Nu voi dezvălui detalii despre ceea ce se întâmplă în carte, dar vreau să vă vorbesc puțin despre temele dezbătute de aceasta. Mie îmi place mereu să privesc puțin mai în profunzimea lucrurilor, să analizez aspecte care poate unora care deja au citit-o le-a scăpat cu vederea.

O primă temă care stă la baza romanului este iubirea. Nu mă refer aici doar la iubirea dintre cei doi protagoniști, Will Traynor și Loisa Clark, ci și la iubirea dintre părinți și copii, iubirea dintre frați și surori, iubirea dintre amanți. Și totuși, deși este un sentiment conturat pregnant pe parcursul romanului, acesta este mereu pus sub semnul întrebării și se confruntă cu efemeritatea, trecerea timpului, rutina, certurile din lipsa banilor, boala, neputința, absența. Mi-a plăcut mult modul aceasta de a descrie în câteva pagini o gamă atât de variată de sentimente.

tumblr_o1zdc7ntm41r3jphyo1_500

Un alt aspect important din Înainte să te cunosc mi s-a părut modul în care, în ciuda tuturor conflictelor și obstacolelor care îi apar în cale, Louisa Clark pare să fi moștenit seninătatea și optimismul mamei ei, cea care crede mereu că totul se poate rezolva cu o ceașcă de ceai sau de cafea. Hainele ciudate cu care Louisa se îmbracă, existența ei vioaie și vorbăreață sunt într-o antiteză cumplică cu angoasa, nervii și tiranismul lui Will Traynor. Cum vor reuși cei doi să ajungă la un compromis și să comunice veți găsi, bineînțeles, în carte, dar modul în care autoarea a ales să îi contureze mi se pare fascinant și mi-a captat și mai mult atenția. Eu însămi am afirmat de vreo câteva ori în timp ce citeam faptul că Will e un ticălos notoriu, dar continuând lecturarea mi-am dat seama că acesta are toate motivele să se simtă așa, iar displăcerea mea vizavi de caracterul său a fost înlocuită, vă vine să credeți sau nu, cu milă.

Mila este probabil și cea care îl îndrumă pe protagonist să se închidă în el și să se comporte deplorabil cu toată lumea, ba chiar să își și semneze singur sentința.

tumblr_oakrcwsoso1ullv8ro1_400

În același timp trebuie precizat faptul că familia Louisei se confruntă cu sărăcia, în timp ce Will Traynor deține alături de familia sa un celebru castel din oraș, plus o mulțime de multe conturi bancare burdușite. Probabil veți spune că tema aceasta a fost deja abordată în aproape toate cărțile de dragoste. Eu vă voi spune că aveți dreptate, dar aici lucrurile stau diferit. Aveți dreptate, dar e diferit? Ei, citiți cartea și vedeți la ce mă refer.

Nota +5/5

Recomand această carte din suflet. Abundă de umor în unele momente, iar mai apoi e posibil să îți abunde ție ochii de lacrimi în altele. Este scrisă foarte inteligent și foarte abil. Nu o vei lăsa din mână, deoarece îți vei dori cu ardoare să afli cât mai repede deznodământul.

Cartea poate fi achizionata de AICI si AICI.

12 gânduri despre “Înainte să te cunosc, de Jojo Moyes | Recenzie

  1. Eu nu am mai avut răbdare și am văzut filmul…am plâns la final de numa. Nici nu prea știu cum să descriu filmul ăsta (ori cartea), fiindcă m-a trecut prin o grămadă de stări :)) . Și-am zis că trebuie neapărat să citesc și cartea, filmul mi s-a părut totusi prea scurt.

    Apreciază

    • Citeste carteaaa… să vezi cum descrie în carte scena cu bărbieritu. Ți se pune parcă un ghem în stomac și ți se înmoaie ființa la cum sunt descrise atingerile alea intime dintre ei. Asta e doar un exemplu a ceea ce filmul nu a reușit să redea bine nici pe departe. Mai sunt o mulțime. Nu îți ia mult să o termini. 2 zile maxim.

      Apreciat de 1 persoană

  2. Doamne am plans la film, la carte, ce mai sunt o bocitoare, as putea fi chemata pentru a plange la inmormantari 😂😂 Doamne!!😂 Oricum mi-a placut la nebunie…Felicitari pentru recenzie!

    Apreciază

Lasă un gând bun :3