8 cărți pe care oricine ar trebui să le citească măcar o dată în viață

Atunci când citim o carte e ca și cum am păsi în pantofii altcuiva, privim prin ochii altcuiva și ajungem să vizităm locuri în care altfel nu am putea ajunge, chiar dacă ne referim la o lume postapocaliptica sau la un oraș fantastic, creionat de mintea autorului. Cărțile ne vorbesc despre iubire, război, melancolie, bucurie, libertate. Mai jos vă prezint 8 cărți pe care consider că oricine ar trebui să le citească măcar o dată în viață.

 1984, de George Orwell

george-orwell-o-mie-noua-sute-optzeci-si-patru

Romanul a apărut în anul 1949 și prezintă o parte din viața lui Wilson Smith sub opresiunea unui guvern totalitarist, care încearcă să privească mereu asupra cetățenilor săi. Acțiunea se petrece în Marea Britanie, după un război nuclear ipotetic ce se presupune că ar fi avut loc în anii 50.

”Ministerul Adevărului, care se ocupă cu știrile, cu educația și cu artele frumoase; Ministerul Păcii, care se ocupă cu războiul; Ministerul Iubirii, care se ocupă cu menținerea ordinii și disciplinei, și Ministerul Abundenței, care răspunde de treburile economice.”

Cartea aici.

 Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri, de Charles Duhiggputerea-obisnuintei-charles-duhigg-editura-publica

 

O examinare noua a modului in care comportamentele de rutina ne iau in stapanire si un raspuns la intrebarea daca sunt susceptibile de schimbare. Toate istorisirile povestite de Duhigg sunt fascinante in ele insele, dar capata o cu totul alta dimensiune cand se unesc cu modul autorului de a cerceta deprinderile.

”Majoritatea alegerilor noastre din fiecare zi pot să ne dea senzația că sunt rezultatele unui proces decizional bine gândit, dar nu sunt. Ele sunt deprinderi.(…) Fiecare capitol gravitează în jurul unui argument central: deprinderile pot fi schimbate, dacă înțelegem cum funcționează.”

Cartea aici.

 Marele Gatsby , de F. Scott Fitzgerald 

371531

Publicată în 1925, cartea înfățișează cititorului perioada Jazz-ului, introducându-l într-o lume în care dragostea nu poate fi câștigată cu ușurință nici măcar de cei binecuvântați de soartă cu o viață boema.

„Ori de câte ori ai poftă să critici pe cineva, pune seama că nu toți oamenii au avut avantajele de care te-ai bucurat tu.”

“Oricat de intensa ar fi vibratia sau prospetimea realitatii, ea nu se poate masura cu ce este in stare un om sa inchida in adancul sufletului sau.”

Cartea aici.

 Jurnalul Annei Fank , de Anna Frank

jurnalul_annei_frank

Acestă carte reprezintă jurnalul scris de către Anna Frank în timpul opresiunii Naziste. În ciuda ciurcumstanțelor, Anna continuă să creadă până în ultima clipă că oamenii încă sunt buni și că lumea încă este plină de frumusețe. Perspectiva ei cu siguranță îți va schimba viața.

”Săptămâna asta am citit mult și am muncit puțin. Așa trebuie să faci pe lumea asta și atunci în mod sigur vei ajunge departe.”

”Plânsul poate să-ți aducă o mare ușurare, dar numai dacă ai pe cineva lângă tine.”

Cartea aici.

 Micul prinț , de Antoine de Saint-Exupery

micul-print_1_fullsize

Micul Prinț este o poveste poetică, cu ilustrații în acuarelă făcute de autor, în care un pilot naufragiat în deșert întâlnește un tânăr prinț căzut pe Pământ de pe un mic asteroid. Povestea este filosofică și include critici sociale, remarcând ciudățenia lumii adulte.

”Daca muncim numai pentru bunurile materiale, ne cladim singuri temnita.”

”Omul se descopera pe el insusi cand se masoara cu obstacolul.”

Cartea aici.

Să ucizi o pasăre cântătoare , de Harper Lee

sa_ucizi_o_pasare_cantatoare

Sa ucizi o pasare cintatoare este un roman brutal si onest, ce se construieste pe marginea unor subiecte mereu de interes: rasismul, conflictele sociale si pierderea inocentei copilariei, totul filtrat prin ochii unei fetite.

Oamenii văd, în general, ceea ce caută să vadă şi aud ceea ce vor să audă.

Adevăratul curaj este atunci când ştii că eşti învins şi bătut înainte de a începe, dar tu începi acea acţiune oricum şi îţi croieşti un drum, indiferent de situaţie

Cartea aici.

 Drumul către libertate, de Yeonmi Park

drumul_catre_libertate

Drumul catre libertate e o marturie despre forța spiritului uman si despre riscurile pe care sintem dispuși să ni le asumam ca sa fim liberi.

”Alături de scris, şi cititul m-a ajutat să-mi ordonez lumea. Imediat ce am ajuns în Coreea de Sud şi am putut să fac rost de traduceri ale marilor cărţi din toată lumea, le-am devorat pur şi simplu. Mai tîrziu le-am putut citi şi în engleză. Iar cînd am început să scriu şi eu cartea mea, am dat peste un citat celebru din Joan Didion: „Ne spunem poveşti ca să putem supravieţui”. Chiar dacă eu şi această scriitoare provenim din culturi atît de diferite, simt că adevărul acestor cuvinte îşi găseşte ecou înăuntrul meu. Înţeleg că uneori singura modalitate de a supravieţui amintirilor noastre este să le turnăm într-o poveste care să explice întîmplări ce par inexplicabile”

Cartea aici.

Reclame

Un gând despre “8 cărți pe care oricine ar trebui să le citească măcar o dată în viață

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s