Personajul săptămânii III – Miss Marple

960Jane Marple, cunoscută drept Miss Marple, este prezentată pentru prima dată cititorilor în anul 1930, în nuvela ”Crima de la parohie”. Ulterior, caracterul acesteia este conturat  pe parcursul a 12 nuvele scrise de Agatha Christie. Miss Marple este o ”domnișoară bătrână”  din orașul St. Mary, aceasta  remarcându-se prin calitățile sale de detectiv amator, niciodată plătit. Este descrisă adesea drept o bătrânică obinuită, aceasta fiind surprinsă împletind sau îngrijindu-și plantele din grădină. Dacă la prima vedere Miss Marple pară a fi o femeie ”senilă”, în cazul rezolvării misterelor din jurul său aceasta dă dovadă de iscusinsă și gândire logică, având totodată capacități de înțelegere a firii umane, cu toate slăbiciunile și cusururile ei.

murderDacă în nuvele inițiale, Miss Marple pare a fi o persoană dificilă și zgomotoasă, în finalul seriei aceasta dă dovadă de înțelegere și înclinații moderne. Nemăritată niciodată și fără a avea vreo rudă apropiată, Miss Marple se remarcă în comunitatea sa prin intermediul descoperirii făptășilor a mai multor crime. Talentul de detectiv, aparent înăscut, este căpătat o dată cu trecerea anilor. Miss Marple reușește de-a lungul vieții să cunoască caractere umane, să anticipeze reacții, să citească pe chipul unei persoane dacă aceasta minte sau spune adevărul, cu alte cuvinte, să citească natura umană.

Miss Marple ajunge adesea să elucideze cazurile prin comparațiile făcute între situațiile și oamenii implicați în acestea și oamenii din St Mary Mead. Aceasta tinde să categorisească oamenii în tipologii, considerând că aceștia acționează mereu în conformitate cu un anumit scenariu repetitiv. e475238aca49b9f6bb53cc4138fbdb27

Se crede că Agatha Christie nu a anticipat niciodată succesul de care avea să se bucure acest personaj, Miss Marple ajungând chiar să fie mai îndrăgită în timp față de Poirot. Așa cum însăși autoarea afirma, Miss Marple a fost conturată pe baza portretului bunicii sale, ambele fiind  destul de sceptice în privința oamenilor, așteptându-se la ce era mai rău de la oricine și orice.

Despre Poirot vă voi vorbi într-o viitoare postare. Între timp, încercați să o descoperiți pe Miss Marple!

Vă îmbrățisez!

Alina Talabă

Reclame

2 gânduri despre “Personajul săptămânii III – Miss Marple

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s