Când moare dragostea?

1235026_683200555041514_178387723_n.jpg

Maria ajunge acasă după o zi lungă de muncă. Sătulă să tot apese pe sonerie și să nu i se răspundă, trântește sacoșele pline de bucate pe casa scării și începe să scotocească cu stoicism prin geantă. ”Unde-or mai fi și cheile alea?”, se întreabă, cotrobăind printre nimicurile folositoare de prin poșetă. Odată găsite, deschise ușa și pătrunde în casă, locul unde locuiește de peste 15 ani alături de soțul ei, Dan. ”E cineva acasă?”, întreabă, fără a primi răspuns. Se duce în bucătărie și începe să deretice. Pune carnea și iaurtul în frigider, ceapa și cartofii la locul lor, mâncarea copiilor pentru a doua zi în dulapuri. După vreo jumatate de ora de foit prin bucătărie, se duce în camera de zi. Acolo îl găsește pe Dan întins în pat, schimbând enervat posturile. ”Oh, deci esti acasa!”, spune ironic Maria. ”Am avut o zi grea la servici. Sunt obosit. Văd că în cele din urmă ai terminat prin bucătărie. Ce ai facut de mâncare?”. ”Nimic.”

Cred că dragostea moare atunci când unul dintre parteneri încetează să mai pună preț pe nevoile celuilalt, punând pe primul loc propria sa comoditate. De multe ori rutina anilor de relație își spune cuvântul, deci uneori poate pur și simplu e nevoie de o pauză, în care să te delimitezi clar de partener. E ok să te simți obosit o dată, de două ori și să nu te ridici poate la măsura așteptărilor celuilalt. El probabil te va înțelege, își va spune că ai avut o zi grea și te va lăsa în apele tale să își recapeți energia. E trist dacă tu te obișnuiești să convețuiești alături de celălalt căutându-ți mereu un motiv pentru care să tragi ”chiulul”, eschivându-te pentru a fi lăsat în pace, căci nu ai chef să faci aia și aia. Poate că Maria ar fi trebuit să îi face ceva bun de mâncare soțului ei pentru a-i mai trezi pofta de viață. Poate Dan ar fi trebuit să o ajute pe Maria să facă acea mâncare sau de ce nu să o aștepte cu ea deja făcută. Da, am ajuns să vorbim despre mâncare, ci nu pentru că se spune că iubirea trece prin stomac, deși poate această vorbă este adevărată, ci pentru că iubirea e alcătuită din gesturi mici, făcute puțin câte puțin, ieri, azi și mâine. Nu poți să te porți cu cel alături de care trăiești cu răceală un an întreg, ca mai apoi într-o zi specială să îi arăți că de fapt îți pasă de el, oferindu-i un cadou și așteptând ca amintirile neplăcute din restul anului să se șteargă cu buretele. Așa ceva nu este posibil, dar ar fi un lucru minunat dacă ar putea fi pus în practică. Ne-ar da șansa ca o dată pe an să dăm un restart relației și să o reluăm de la capăt, ca și cum totul până atunci ar fi fost roz, ori asta nu e posibil. Poate că e mai bine așa, căci de multe ori chiar încercările prin care trec partenerii de-a lungul unei relații o întăresc, relația dintre ei devenind din ce în ce mai solidă și mai sudată cu fiecare hop. Dar ce ar fi să ne concentrăm pe cum să facem gesturi mici și care să conteze și să lăsăm hopurile la o parte? Nu uita, pentru a primi iubire trebuie mai întâi să oferi. De ce să aștepți de la celălalt să facă primul pas spre o relație mai bună, când poți să îl faci chiar tu, ca mai apoi să continui să faci zilnic alți pași mici? Până la urma și celălalt își va da mersul după tine. Nu crezi?

Dragostea nu moare, cel puțin nu de tot și în niciun caz nu moare subit. Nu poți să spui că azi iubești nebunește o persoana, iar mâine nu o mai iubește deloc. Dragostea se stinge, zi de zi, sufocată fiind de neputința noastră de a da tot ce avem mai bun. Mereu va exista în pustietatea rămasă în urma sa un boboc de floare, care va aștepta să reînflorească. Dacă va înflori pentru același partener ori nu, asta n-o mai știu. Depinde de povestea fiecăruia dintre noi.

Reclame

Un gând despre “Când moare dragostea?

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s