Prințul din negură, de Carlos Ruiz Zafon

12570858_990185781025182_1585407687_n

Carlos Luiz Zafon s-a nascut la Barcelona, în 1964. A lucrat în publicitate și a colaborat cu diverse revistre prestigioare. Câțiva ani a trăit la Los Angeles, scriind scenarii de film. Și-a început cariera literară în 1993, cu o carte pentru copii, Prințul din negură, pentru care i s-a decernat Premio Edebe. O fi Prințul din negură o carte pentru copii, dar întâmplarea face că mi-a ajuns în posesie abia la vârsta de 20 ani, cu ocazia Crăciunului. La început am fost oarecum sceptică, deoarece nu mai auzisem de Zafon. După ce am citit-o pot spune că a fost o lectură plăcută, pe alocuri horror și foarte captivantă.

Pot spune că punctul forte al cărții îl reprezintă finalul, căci acolo se concentrează suspansul și detaliile grotești, în restul cărții acestea regăsindu-se într-o mai mică măsură.

Acțiunea se situează în anul 1943, atunci când Europa este bântuită de atmosfera sufocantă a războiului. Familia Carver se hotărăște să se mute într-un orășel de pe coasta Atlanticului, acolo unde sunt întâmpinați de un ceas, a căror ace merg în sens invers scurgerii timpului, și de o pisică neagră care este imediat adoptată cu veselie de mezina familiei, Irina. Noua casă a familiei Carver avea 2 etaje și fusese construită în anul 1928 pentru familia unui prestigios chirurg din Londra, Richard Fleichamann. În 1929, un miracol se întâmplă și soția doctorului Fleichamann îl aduce pe lume în casa de pe plajă pe Jacob, binecuvântarea cerească a familiei. Toată bucuria însă este îngropată în anul 1938, atunci când micuțul moare ca urmare a unei boli grave, apărute din senin.

La scurt timp de la mutarea în casa de pe plajă, Max, fratele Irinei își dă seama că ceva nu este tocmai în regulă cu noua casă. Afundându-se într-o zi în curtea din spate, descoperă o grădină cufundată în negură plină de statui grotești, așezate în cerc în jurul unei pictograme ce pare a fi o stea cu șase vârfuri. Speriat se întoarce în c
asă, acolo unde tatăl său descoperise între timp mai multe filme și un proiector conceput special pentru difuzarea acestora. Se dovedește că filmele sunt legate într-un fel de grădina statuilor, ea însăși legată de povestea morții subite a lui Jacob Fleichmann. Împrietenindu-se cu Roland, un localnic, Max află și povestea scufundării lui Orpheus, un vas în urma cărui naufragiu se construise farul din oraș. Dar unde o fi prințul din negură?

Un roman soft horror aș putea spune, dar la urma urmei este o carte adresată în primul rând copiilor. Mi-a plăcut faptul că acțiunea este alertă, fără prea multe detalii plictisitoare, însă pe alocuri tocmai lipsa unor detalii suplimentare devine frustantă. Parcă aș fi dorit o descriere mai detaliată a personajului negativ sau a vasului scufundat. Nu mi-a plăcut faptul că un anumit aspect al cărții este puțin lipsit de logică, dar nu aș vrea să intru în detalii, căci asta ar însemna să vă dau spoilere. Cartea are doar 200 de pagini, citindu-se relativ repede și reprezintă o lectură relaxanta (genul ala de carte pe care îl citești între 2 cărți foarte captivante și interesante, tocmai pentru a nu trece brusc de la o chestie complicată la o alta și mai complicată). Nu cred că voi ține minte povestea pentru o perioadă îndelungată de timp și nici nu cred că citirea acesteia mi-a influențat într-un fel gândirea. A fost pur și simplu o lectură, fără a învăța ceva nou sau fundamental. Poate merită însă a fi reținută următoarea replică a Prințului din negură:

Timpul nu există, de aceea nu trebuie să-l pierzi.

Cartea primește din partea mea nota 3/5

5_Books

Cartea poate fi achizionată cu transport gratuit, de AICI.
Reclame

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s