Barbatii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus | Recenzie

De multă vreme am încercat să îmi fac timp pentru a citi cartea aceasta. Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus este un ghid nemaipomenit care vine în ajutorul femeilor și bărbaților în a se recunoaște reciproc. Autorul, Dr. John Gray, pleacă de la premisa că acum câteva milenii, strămoșii bărbaților ar fi trăit pe Marte, iar strămoașele femeilor din zilele noastre ar fi dus o viață boemă pe Venus. Totul până când un Marțian ar fi observat printr-un telescop o Venesiană, iar atunci toată comunitate marțienilor a început să facă tot posibilul pentru a ajunge la acestea. Astfel, locuitorii a două planete total diferite au ajuns să locuiască împreună. Frumoasă poveste nu?

Bineînțeles, totul este doar o metaforă pentru a ne face să înțelegem faptul că deși femeile și bărbații par a fi asemănători, ei sunt de fapt foarte diferiți. Deși ambele sexe vorbesc același limbaj, fiecare decodifică înțelesul cuvintelor în propriul său mod, astfel ajungându-se la conflicte. Femeile îi trătează pe barbați în modul în care ar vrea ele să fie tratate, iar bărbații le tratează pe femei în modul în care ar vrea ei să fie tratați. Nu ne cunoaștem unii altora nevoile, iar din acest motiv nu reușim să satisfacem pe deplin dorințele partenerilor.

A Venesian feels good about herself when she has loving friend with whom to share her feelings and problems. A Martian feels good when he can solve his problems on his own in his cave.

Dacă în lumea bărbaților a primi un sfat sau un ajutor fără a fi cerut este o adevărată ofensă, femeile tind să ofere sfaturi și ajutor necondiționat celor din jurul lor tocmai pentru că ele ar fi mai mult decât bucuroase să le accepte. Din acest motiv bărbatul ajunge să creadă că femeia lui nu îl crede bun de nimic din moment ce îi tot dă sfaturi, iar femeia lui se credea cea mai bună femeie pentru că are așa de multă grijă de iubitul ei.  Cartea explică aceste diferențe și arată cum ar trebui să procedeze ambele sexe pentru a-și mulțumi partenerii.

When a man doesn’t feel he is making a positive difference in someone’s life, it is hard for him to continue caring about his life and relationships. It is difficult to be motivated when he is not needed. To become motivated again he needs to feel appreciated, trusted, and accepted. Not to be needed is a slow death for a man.

Cartea pune mare accent pe capacitatea noastră de a obține ceea ce dorim de la partener prin a-l motiva, ci nu prin a-i impune să facă anumite lucruri. Arătându-i că îl apreciem și că suntem conștienți că putem conta mereu pe ajutorul lui, cerându-i ceea ce dorim într-un mod specific (prezentat foarte amplu în carte), acesta va începe să facă lucrurile pe care le dorim de la sine, fiind chiar foarte mândru că ne poate ajuta și face fericite.

Men primarily need trust, acceptance, appreciation, admiration, approval and encouragement. Women primarily need caring, understanding, respect, devotion, validation and reassurance.

Acestea sunt diferențele vizibile de nevoi ale femeilor și bărbaților. Din păcate, adesea bărbații oferă femeilor încredere, admirație și încurajare, lăsându-se să se descurce singure, iar femeile le oferă bărbaților protecție, ajungând să îi controleze la tot pasul pentru a se asigura că sunt bine și nu au nimic pe suflet. Din această cauză apar și problemele, căci femeile ajung să se simtă neiubite și singure, iar bărbații ajung să se simtă sufocați și controlați, deși ambii parteneri se iubesc reciproc. Cartea oferă soluții practice pentru ambii, ajutându-i să treacă peste acest impas, înțelegându-și partenerii.

The last thing a woman needs when she is on her wat down is someone telling her way she shouldn’t be down. What she needs is someone to be with her as she goes down, to listen to her while she shares her feelings, and to empathize with what she is going through.

Atunci când bărbații sunt supărați sau o problemă, tind să se retragă într-un colțișor bine ascuns din mintea lor și să meșterească acolo tot felul de soluții, întorcând problema pe toate părțile. Multe femei nu înțeleg acest mod de a fi al lor, iar atunci când aceștia vor să fugă în ”micuța lor peșteră„, acestea încep să le pună o mulțime de întrebări sperând că astfel îi vor ajuta să scape de tensiune și să se descarce. Ele nu sunt singurele care greșesc. Când femeile sunt supărate, bărbații au tendința de a le lăsa și pe ele să se ducă ”în peșteră”, crezând că modul lor de autovindecare funcționează la fel ca al lor. Femeile ar avea nevoie în schimb să fie ascultate cu atenție. Nu începe să vi se pară amuzant modul în care se nasc conflictele între un bărbat și o femeie?

Time-outs allow us to cool off, heal our wounds, and center ourselves before trying to communicate again.

Aici se opreste prezentarea mea cu privire la aceasta carte. Eu spun că merită și că m-a ajutat să capăt o nouă viziune asupra relațiilor dintre un bărbat și o femeie. Cred că este utilă oricui, indiferent dacă provine de pe Marte sau de pe Venus.

pret_elefant pret_libris pret_okian_eng

Alina Talabă

Reclame

Un gând despre “Barbatii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus | Recenzie

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s