Dacă aş rămâne de Gayle Forman | Recenzie

sinopsis

daca-as-ramane

Mia este o violoncelistă talentată în vârstă de 17 ani, cu o familie iubitoare şi un prieten minunat, Adam. Ea nu trebuie decât să aleagă dacă va merge la New York pentru a studia la Julliard sau dacă va rămâne în Oregon cu cei dragi. Însă într-o dimineaţă cu ninsoare, totul se schimbă, iar decizia pe care brusc trebuie să o ia estedramatică şi dureroasă. Mia îşi pierde părinţii şi fratele mai mic într-un accident rutier, şi, cu toate că nu îşi aminteşte momentul impactului, ea îi poate vedea pe cei din jur şi pe sine. Romanul este scris la persoana întâi, Mia evocă evenimente din viaţa sa, descrie ceea ce vede şi aude în spital, deşi nu poate simţi nimic şi este din ce în ce mai slăbită. Dragostea pentru cei rămaşi în viaţă şi pentru Adam şi pasiunea pentru muzica clasică vor determina alegerea pe care tânara o face la final. “Dacă aş rămâne” atinge teme importante, despre viaţă, moarte şi despre cum totul se poate schimba iremediabil într-o secundă. Cartea este inspirată de o tragedie reală.

recenzie

În ciuda faptului că ecranizarea acestei cărţi a apărut în august (septembrie – în România) 2014, eu am reuşit să citesc cartea şi să vizionez filmul numai în februarie 2015. Principala scuză ar fi facultatea şi faptul că la momentul respectiv nu aveam cartea şi nu voiam să văd filmul înainte de a citi volumul care se află la baza lui.

Mia este o tânără de 17 ani  care are o pasiune pentru muzică, în special pentru cea clasică, iar violoncelul este, practic, o parte din ea. Exersează din greu pentru a excela în ceea ce face şi are o viaţă relativ obişnuită.

Asta … până când un accident rutier provocat din pricina zăpezii  îi schimbă viaţa pentru totdeauna. Familia ei moare în acel accident cumplit, iar Mia ajunge la spital, în comă.  Dacă înaintea accidentului, Mia avea griji tipice pentru orice adolescentă, acum ea are de luat o decizie importantă.  Ea trebuie să aleagă „dacă rămâne” sau dacă renunţă la lupta cu viaţa şi hotărăşte să se alăture familiei sale. Fata se află într-o stare intermediară, între viaţă şi moarte, având posibilitatea să vadă şi să audă tot ce se petrece în jurul ei.

Pe tot parcursul cărţii (după producerea accidentului) sunt evocate momente din trecutul Miei, înfăţişând-o pe aceasta alături de familia ei, de prietena ei cea mai bună, Kim, şi de iubitul ei, Adam.

Un lucru care m-a uimit a fost atitudinea Miei când a realizat că familia ei a murit şi că acum este, practic, orfană. Mă aşteptam la o reacţie mai emoţionantă din partea ei, însă Mia  m-a dezamăgit.  Nu o să vă dau prea multe detalii deoarece va trebui să citiţi cartea dacă doriţi să aflaţi povestea Miei.

Subiectul cărţii mi se pare interesant, iar în prim plan este plasată fragilitatea vieţii şi capacitatea de a lua anumite decizii. În ciuda faptului că subiectul este unul bine ales, modul de prezentare a evenimentelor putea să fie îmbunătăţit. Autoarea nu a reuşit să-mi transmită sentimentele Miei, fapt pentru care am avut o atitudine oarecum impasibilă pe parcursul lecturării. Această carte nu a reuşit să-mi stoarcă nicio lacrimă, spre deosebire de film – care m-a făcut să plâng vreo 10 minute.

Cu riscul de a nemulţumi pe cineva, îndrăznesc să afirm că filmul a fost mai bun decât cartea. Într-adevăr, sunt câteva diferenţe între film şi carte, însă aceastea sunt neglijabile. Până să citesc această carte şi să vizionez ecranizarea ei, eram ferm convinsă că o carte e întotdeauna mai bună decât filmul realizat după ea. Dar, mereu există excepţii, iar această carte vine să susţină acest lucru.

Revenind la carte, pot spune că a fost o lectură uşoară şi plăcută pe care v-o recomand şi vouă.  În ciuda faptului că pe mine nu m-a atras în mod deosebit, a fost o carte destul de drăguţă care merită citită, poate într-o vacanţă sau într-o după-amiază în care doriţi să vă relaxaţi.

Citate care mi-au plăcut în mod deosebit:

“Prietenă” este un cuvânt atât de prostesc, a spus el. Nu pot să sufăr să o numesc astfel. Aşa că a trebuit să ne căsătorim, ca să o pot numi “soţie”.

Înţeleg acum că este uşor să mori. Să trăieşti e mai greu.

Nota mea pentru această carte este 3/5.

5_Books

Voi aţi citit cartea? Dacă da, cum vi s-a părut? ^_^

       okian_eng

19 gânduri despre “Dacă aş rămâne de Gayle Forman | Recenzie

  1. Buna draguta pasionata de lectura
    Chiar daca sunt baiat , sincer am ramas placut surprins de prestatiile tale de pe acest blog , as vrea sa te felicit pt toata muca depusa . Iti urmaresc de ceva vreme articolele pe care le postezi si pot spune ca sunt profund impresionat.
    S-ar putea sa te mire dar , in cida faptului ca am abia 15 ani, tin mortis sa iti spun ca esti o dragutza pasionata de lectura …. Daca ai timp ti-as recomnda sa citesti si cartea ”Vrajitoarele din Eastwick”

    Apreciat de 1 persoană

    • Şi eu am fost surprinsă să constat că filmul a fost mai bun decât cartea. Nu sunt o expertă în critică sau mai ştiu eu ce, însă, în opinia mea, cartea a fost destul de slăbuţă. Tema mi se pare foarte interesantă şi putea să fie exploatată mai în profunzime. Nu mi-a trezit nici un sentiment. În schimb, filmul mi-a plăcut foarte mult.

      Apreciat de 1 persoană

  2. Am citit cartea acum cateva saptamani si mi-a placut extrem de mult. Dar mie mi-a placut mai mult filmul poate si pentru ca am vazut mai intai filmul si dupa aceea am citit cartea. Adica stiam ce urmeaza sa se intample si a cam disparut suspansul in timp ce citeam. Insa chiar si asa tot mi se pare o carte geniala!

    Apreciază

    • Mă bucur că ţi-a plăcut. Filmul a fost, fără dar şi poate, absolut genial! Care a fost momentul tău preferat din carte/film? 🙂

      Apreciază

      • Mi-a placut exterem de mult momentul cand Mia canta la violoncel alaturi de Adam care canta la chitara. (Atunci cand Mia spune ca acela era locul ei sau ceva asemanator) Momentul tau prefetar care a fost?

        Apreciază

      • Scena mea preferată a fost cea de la final, cu bunicul Miei. Un moment foarte emoţionant care m-a impresionat profund.

        Apreciază

  3. Tu ai fost destul de generoasă, de la mine a primit o stea din cinci pe Goodreads. :)) Am terminat-o doar pentru a o compara cu filmul și mă bucur că în sfârștit citesc o recenzie care seamănă cu a mea! Și pe mine m-a emoționat mai mult filmul. ^^

    Apreciază

  4. Am văzut filmul acum ceva timp, abia dupa realizând că există și o carte după care a fost ecranizat. Filmul m-a emoționat..nu pot să zic că a fost o capodoperă, dar a fost plăcut. Vreau să citesc și cartea, în ciuda faptului că știu deja povestea, sunt curioasă cum este scrisă.

    Apreciază

  5. Superbă recenzie ! Bravo, Alina, și încă tu ziceai că eu am evoluat ?! Oricum le făceai absolut incredibil de furmoase, dar acum parcă zboară foc și stele colorate din recenzii, numa-numa’-mi vine să jefuiesc vecinii să cumpăr cartea. 🙂 😀 Deși i-ai dat 3/5 tot îmi vine să o cumpăr, mulțumim pentru recenzie !

    Apreciază

Lasă un gând bun :3