Cum am renunţat la învăţatul pe de rost! ◕‿◕ Metode eficiente de învăţare

Bună!

Astăzi voi încerca să scriu  despre experiența mea de-a lungul anului în ceea ce privește învățatul. Tot ce va apărea scris în următoarele rânduri (sper să nu vă plictisesc) vor fi idei scrise din propria experienţă, pe care le-am învăţat de-a lungul anilor şi care m-au ajutat enorm să trec cu brio de un examen pe care tot mai mulţi elevi îl pică … ceea ce e trist şi dezamăgitor. În prezent pot spune că aplic cu succes aceste metode de învățare chiar și la facultate, dar le-am mai adaptat puțin.

Pasul I. Încearcă să înţelegi ceea ce ai de învăţat

În gimnaziu îmi lua foarte mult timp să învăţ. Petreceam ore în şir cu nasul în cărţi, chinuindu-mă să tocesc pe de rost cuvintele alea încâlcite…ceea ce era o mare GREŞEALĂ. Țin minte și acum că știam să rostesc pe de rost eseul de caracterizare al Marei…

Nu ştiţi la ce mă refer când spun că ar trebui să înţelegeţi ceea ce aveţi de învăţat? Nici o problemă. Vă voi da un mic exemplu. Să spunem că aveţi de învăţat următoarele date: „Hanatul timurid, numit astfel după căpetenia sa Timur-Lenk, a încercat pentu o scurtă vreme să refacă imperiul mongol al secolului al XIII-lea.” În loc să stau să învăţ cuvânt cu cuvânt ce scrie mai sus, primul lucru pe care l-aş face ar fi să caut în DEX cuvântul „Hanat„. Nu pot învăţa ceva despre hanat, dacă eu nu ştiu ce ăla.

Pasul II. Foloseşte-te de memoria fotografică!

Dacă aveţi evidenţiatoare, folosiţi-le! Ele ar trebui să fie cele mai bune prietene ale voastre când vine vorba de învăţat.

Cum am renuntat la invatatul pe de rost metode de invatare

Vă sfătuiesc să subliniaţi cu grijă doar ce e mai important şi nu tot caietul, că nu rezolvaţi nimic astfel. Eu obişnuiam să evidenţiez definiţiile, criteriile de clasificare, subtitlurile, cuvintele cheie, date (la istorie), formule.

PONT: cu un caiet cu conţinut bine evidenţiat, vă va fi mult mai uşor să copiaţi! Credeţi-mă!  (nu că aş încuraja aşa ceva, dar uneori e nevoie :3)

Pasul III. Nu uita de scheme!

Schemele reprezintă ajutor divin în materie de învăţat, mai ales la eseurile de la română.

În loc să stau să învăţ 4 pagini pe eseu, am făcut scheme pentru fiecare în parte şi am observat că toate semănau între ele.  Treaba s-a simplificat mult după, reușind astfel sa nu mai învăț pe de rost.

Din moment ce ştii bine o schemă, un schelet, îţi va fi mult mai uşor să îl dezvolţi cu propriile cuvinte. Nu se merită să pierzi timp preţios chinuindu-te să memorezi cuvintele altuia, deoarece în final le vei uita şi tot fără nimic concret vei rămâne în minte.

Aveam colege care învăţau eseurile cap coadă din caiet şi înainte de examen mă întrebau: Cum începea chestia aia? … Trageţi singuri concluziile … 

BONUS: un mic exemplu de schemă făcut la poezia „Leoaică tânără, iubirea” pentru a înţelege ce voia d-na profesoară să spună în eseul ăla…

Cum am renuntat la invatatul pe de rost metode de invatare

Pasul IV. Folseşte ACRONIME!

Dacă aş fi ştiut pontul ăsta în gimnaziu mi-ar fi fost mult mai uşor să învăţ modurile verbale la română.

Exemplu: CICI PIGS

Moduri personale Moduri nepersonale
C – conjunctiv

I – indicativ

C – condiţional – optativ

I – imperativ

P – participiu

I – infinitv

G – gerunziu

S – supin

Folosind acronime, vă veţi pune mintea la contribuţie să îşi amintească ceea ce deja aţi învăţat. Veţi avea un punct de plecare și nu veţi fi nevoiţi să vă uitaţi pe pereţi în timpul unui test aşteptând inspiraţia divină.

 Pasul V. Folseşte FlashCard-uri!

De FlashCard-uri am aflat şi eu  destul de recent. Sunt nişte foi pe care scrii o întrebare, un cuvânt, iar pe spate ai răspunsul la întrebare sau definiţia cuvântului.

Exemplu:

 Scriem cuvântul pe o parte  Trecem definiţia pe cealaltă parte
 Cum am renuntat la invatatul pe de rost metode de invatare  Cum am renuntat la invatatul pe de rost metode de invatare

Dacă vă este lene să scrieţi (lenea asta, ce face din oameni … ) puteţi folosi şi aplicaţii pe telefon! Scrieţi FlashCard în Market şi găsiţi câteva zeci:3

 Cam atâtea ponturi mi-au trecut prin minte astăzi. Voi încerca sa scriu mai multe articole de acest gen în viitor.

Aştept să îmi dezvăluiţi propriile voastre metode de învăţat în rubrica de comentarii! Sunt sigură că fiecare a deprins în timp cea mai bună metodă care i se potriveşte.

Alina Talabă


Postări pe aceeaşi temă:

26 de gânduri despre “Cum am renunţat la învăţatul pe de rost! ◕‿◕ Metode eficiente de învăţare

  1. Foarte tare postarea! :*
    Cateva din aceste moduri de invatat le foloseam si le folosesc si acum. La scheme, niciodata nu m-am descurcat prea bine. Mi se pare interesanta cea cu flashcard-uri. Poate o s-o incerc si eu. Multumim! 😀

    Apreciat de 2 persoane

  2. Foarte drăguță și utilă postarea, felicitări! Am observat și eu că rețin mai bine cu ajutorul evidențiatoarelor. O să încerc și ideea cu flashcarduri-le..pare interesantă. 😀

    Apreciază

    • Este interesanta, dar dureaza destul de mult pana faci flashcardurile. Eu la facultate nu prea m-am mai folosit de ea. La 500 de pagini un manual pe semestru, abia aveai timp sa il citesti o data, de doua ori. De unde timp si de flashcarduri? :))

      Apreciază

  3. Chiar nu stiam de metoda flashcard-urilor. O sa o incerc si Eu imediat ce am ocazia :)) Cat depsre mine… Eu delimitez un eseu in parti, paragrafe. Invat un paragraf, apoi pe celalalt, iar in loc sa repet doar paragraful 2 il repet si pe primul si tot asa. O alta metoda este invatatul cu pixul si caietul langa mine. Dupa ce am memorat ceva scriu sa vad ce am retinut, apoi scriu tot comentariul/lectia. Si asa invat si la mate si alte materii.
    Si mai e ceva..am observat ca pot invata mai repede daca ma plimb in timp ce incerc sa memorez :)). Nu stiu de ce, dar la mine functioneaza.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Foarte bune sfaturile, imi plac la nebunie si mai ales metodele de invatat …aaa si tu nu copiezi??😂 Off toti am facut-o candva si poate ca inca o fac, cine stie😂.. Eu retin excelent de bine atunci cand imi fac singura schemele sau mai bine zis am o imagine fotogenica, si asta m-a ajutat mereu. La comentari mereu incerc sa-l fac singura, de fapt daca am citit cartea imi e atat de usor sa-l fac singura incat nu mai deschid caietul, bine daca comentariul are 5-6 pagini 😂😂 incercam pe cat posibil sa citesc 😂…pana acum nu am folosit nimic pentru evidentierea scrisului, si nu stiu de ce…voi incerca oricum…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un gând bun :3