De partea Chinei, de Ian Buruma

Sincer, nu ştiu de unde să încep recenzia când vine vorba de această carte. Ian Buruma reuşeşte cu stoicism să înfăţişeze cititorului lumea orientală din perspectiva a trei naratori diferiţi, care povestesc întâmplări diferite, din perioade diferite. Astfel, dacă japonezul ce lucrează în armata secretă, Sato Daisuke, prezintă Lumea Asiatică în plin război mondial, americanul Sydney Vanoven ţine să ne înfăţişează o Japonie ieşită de sub incidenţa celei de-a doua deflagraţii, o Japonie înclinată să se încreadă mai mult ca oricând în democraţia propăvăduită cu atâtea lupte de americani. Ultima parte a cărţii e prezentată de Sato Kenkichi (un alt Sato) şi înfăţişează cititorului un conflict dincolo de graniţele Chinei şi a Japoniei, un conflict dat pe teritoriul Palestinei. 
Cele trei persoanje masculine, deşi aparent nu au nimic deosEbit în comun, ajung ca la un moment dat în viaţa lor să o întâlnească pe Yoshiko Yamaguchi, o militantă a păcii prin natura firii ei. Aceasta este o femeie originară din Japonia, ce ajunge să joace în prima parte a romanului rolul unei chinezoaice în mai multe filme de propagandă prin care se doreşte formarea unei relaţii de amiciţie între poporul chinez şi cel japonez, atribuind-şi numele de scenă Ri Koran. Unul dintre aceste filme va fi cu precădere amintit de mai mult ori pe parcusul cărţii şi poartă denumirea de Nopţi chineze, ajungând să fie un adevărat laitmotiv al romanului. 

Yoshiko Yamaguchi renunţă la numele său de scenă, Ri Koran, în cea de-a doua parte a romanului, deşi continuă să joace în filme de propagandă, care de data aceasta se doresc a fi mari susţinătoare ale democraţiei, forma de guvernământ urâtă aprig de japonezi în prima parte a romanului. Pleacă în America, acolo unde doreşte să îşi încerce norocul în promovarea valorilor şi culturii japoneze, dar eşuează, ajungând a fi considerată o trădătoare de propria ţară. Numele de Shirley Yamaguci (numele purtat de actriţă în America) va fi aspru criticat de întreaga Japonie, ca urmare a acceptării de către aceasta a unui rol ce aduce grave ofense ţării prin faptul că nu le înfăţişează întocmai adevăratele obiceiuri şi tradiţii. 

În cea de-a treia parte Yoshiko Yamaguchi renunţă la actorie, îngropându-le definitiv pe Shirley şi Ri Koran în propriile amintiri. Îşi atribuie meseria de reporter în adevăratul sens al cuvântului şi încearcă să militeze în continuare pentru ceea ce îşi doreşte cu toată fiinţa: pacea internaţională. Astfel ajunge să prezinte o emisiune TV despre conflictele purtate pe teritoriul Asiei, în care încearcă să transmită telespectatorilor sentimentele şi suferinţele victimelor războiului. Renunţă însă şi la această ocupaţie, în favoarea unui loc în Parlamentul Japonie, crezând că doar astfel va putea aduce o contribuţie reală la stingerea conflictelor. 

Cartea cu siguranţă este diferită, reprezentând o adevărată incursiune într-un trecut nu foarte îndepăratat, dar care continuă încă să ascundă nenumărate secrete. Cu siguranţă cartea aceasta este una ADEVĂRATĂ, o carte în adevăratul sens al cuvântului, din care, ca simplu cititor, ai ce învăţa, indiferent de vârsta la care o citeşti. Ceea ce m-a mâniat profund a fost stilul greoi al lui Ian Buruma de a prezenta evenimentele. La început am avut o uşoară senzaţie de ameţeală datorită zecilor de nume în japoneză, care mi se perindau prin faţa ochilor. Am început totuşi să mă obişnuiesc cu descrierea amplă pe la jumătatea cărţii şi totul a devenit parcă, dintr-o dată, mult mai simplu.

La finalul cărţii am aflat că Yoshiko Yamaguchi este un personaj real. Poza din această postare o înfăţişează pe adevărata Yoshiko, cea care mai este cunoscută şi drept Yoshiko Otaka. Nu ştiu de ce, dar am impresia că am mai văzut-o pe undeva:)) Am să mă interesez. 

Recomand această carte celor care chiar vor să ţină o carte în mână, ci nu doar simple foi scrise doar de dragul de a scrie ceva, asa, doar ca sa fie acolo scris.

4/5

– Mulţumesc Editurii Univers pentru şansa de a citi această carte! –
 
Reclame

6 gânduri despre “De partea Chinei, de Ian Buruma

Lasă un gând bun :3

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s