Jane Eyre, de Charlotte Bronte

Am auzit multă vreme doar cuvinte de laudă despre această carte. Mereu am spus că o voi citi, că îmi voi face timp pentru a-i cunoaşte povestea ascunsă în spatele coperţilor, dar amânarea acestor planuri şi-a făcut cu stoicism loc în mintea mea. Mă bucur, totuşi, că după ani de zile în care această carte a stat cu grijă scrisă pe lista „De citit”, am reuşit să îmi fac timp şi pentru ea, pentru a-i savura povestea cu iscusinţă conturată de autoarea britanică.
Charlotte Brontë (pronunție ˈbrɒnti, n. 21 aprilie 1816 – d. 31 martie 1855) a fost o romancieră și poetă engleză, sora mai mare a celorlalte două scriitoare: Emily Brontë și Anne Brontë. Charlotte Brontë, care obișnuia să folosească pseudonimul de Currer Bell, este cunoscută pentru cartea ei Jane Eyre, unul dintre cele mai celebre romane din literatura engleză și cea universală.

Scriitoarea ne prezintă povestea lui Jane, cea care în primele pagini a romanului ne este prezentată drept o fetiţă orfană ce ajunge a fi educată în sânul severului institut Lowood, acolo unde se va contura femeia modestă, religioasă şi capabilă de sacrificii care va ieşi pentru totdeauna pe poarta acestuia peste câţiva ani.


”Gelozia şi dragostea? O să încerci cândva aceste două sentimente; inima dumitale încă doarme şi aşteaptă pe cel menit s-o trezească. Îţi închipui că toată viaţa vei pluti pe valuri tot atât de liniştite ca şi acelea pe care a alunecat acum tinereţea dumitale. Te laşi legănată de unde, cu ochii închişi şi urechile astupate. Nu vezi stâncile ce se înalţă din valuri şi nici vâltorile ce le spumegă la picioare… Într-o zi vei ajunge la o strâmtoare presărată cu stânci primejdioase şi acolo întregul curent al vieţii ţi se va sfărâma între vârtejurile furioase, în spumă şi vuiet. Atunci, vei fi sfărâmată şi prefăcută în pulbere de vârfurile tăioase ale stâncilor, fie că te vei vedea ridicată de vreun val puternic şi aruncată pe ape mai liniştite.”


Întâmplarea face să ajungă guvernantă la Thornfield, casa stăpânului său, Fairfax Rochester, cel care se va îndrăgosti de aceasta datorită modestiei sale şi a răbdării de care dă dovadă. Fără a-şi da seama, iubirea se instalează  imprevizibil şi în inima lui Jane, dar diferenţa de statut dintre ea şi stăpân îi va stârni mereu îndoieli în suflet si suferinţă.

“Nu cred ,domnule, că aveți dreptul să-mi porunciți numai pentru că sunteți mai bătrân sau pentru că ați cunoscut lumea mai bine decât mine. Dreptul de a vă aroga aceasta superioritate depinde de felul cum v-ați folosit timpul și experiența.”


Convins că doar aşa îşi va ispăşi păcatele tinereţii, Fairfax Rochester o cere în căsătorie, stârnind şi mai tare spaima fiinţei simple a lui Jane, aceasta fiind incapabila să asocieze o astfel de legătură între doi oameni opuşi, unul simplu şi sărac, altul bogat şi influent.

Cartea primeşte din partea mea nota 5/5
Este una din acele cărţi care merită a fi citite OBLIGATORIU măcar o dată-n viaţă. Ne învaţă să fim modeşti şi să ne păstrăm mereu verticalitatea în faţa celor ce doresc să ne umilească. Jane Eyre este cu sigurnţă un exemplu de femeie adevărată, o femeie care în zilele noastre se găseşte tot mai rar, fiind înlocuită de femei tot mai tare opuse ființei ei.

Îmi pare rău că nu am avut cartea în faţă, căci v-aş fi prezentat mult mai frumos povestea celor doi protagonişti, dar aşa a trebuit doar să mă rezum la memoria mea care uneori mă cam lasă, în ciuda vârstei.

SHOP: Libris SHOP: Carturesti

Voi aţi citi această carte? V-a plăcut la fel de mult?

Ne citim:) 
Alina T

16 gânduri despre “Jane Eyre, de Charlotte Bronte

Lasă un gând bun :3